Metalul care devine mai prețios decât aurul: prețul a explodat!

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
19/11/2018, 17:58
Metalul care devine mai prețios decât aurul: prețul a explodat!
Paladiul, singurul metal pe plus până în prezent

Iată metalul care devine mai prețios decât aurul! Prețul acestuia a explodat!Este vorba despre paladiu, metal care a ajuns la același nivel cu aurul, iar asta pentru prima dată în ultimii 16 ani. Conform Reuters, factorii care au dus la o creștere cu 40% a acestuia au fost: livrările limitate, deficitele mari și interesul crescut din partea investitorilor speculativi. Cotația acestui metal rar, strălucitor, de culoare alb-argintiu a atins un nivel record de 1.185,40 de dolari pe uncie vineri, 16 noiembrie. Utilizat în principal la producția de catalizatoare pentru vehicule, este cu doar 35 de dolari sub cotația de 1.220 dolari pentru uncie de aur.

Potrivit spuselor lui Jonathan Butler, analist la Mitsubishi, acesta este apogeul metalului. ”Ceea ce vedem este punctul culminant al mai multor ani de deficite susținute. 1.200 de dolari este următorul prag psihologic. Mă aștept să ne îndreptăm spre 1.300 de dolari”, a declarat Jonathan.

Paladiul este metalul care devine mai prețios decât aurul!

Paladiu, metalul mai pretios decat aurul
Paladiul a fost descoperit în 1803 de William Hyde Wollaston.

De asemenea, despre situația paladiului au vorbit și analiștii de la Citibank. Aceștia sunt de părere că situația metalului prețios este una dificilă, poate cea mai dificilă din ultimele două decenii. De altfel, producătorul de catalizatoare auto, Johnson Matthey, se așteaptă la un deficit de 239.000 de unicii în acest an.

În schimb, analiștii de la GFMS prevăd un deficit de peste un milion de unicii în fiecare dintre următorii trei ani pe o piață a paladiului, care este estimată la 10 milioane de unicii pe an. Și, în pofida scăderii vânzărilor de automobile în China, aceasta fiind una dintre cele mai mari piețe auto din lume,prețurile la paladiu au crescut considerabil în acest an.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×