Mesaj ferm pentru Kovesi de la Comisia Europeană: „Selecția e făcută de o comisie independentă”

Comisia Europeană are un mesaj ferm pentru Laura Codruța Kovesi, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorpuție (DNA), care și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European. Membrii Comisiei au transmis că procedura de selecție este în curs de desfășurare și că este făcută de o comisie independentă.

„De principiu (…) nu pot recompensa pe cineva pentru greşelile pe care le-a făcut, cu speranţa că pe viitor nu le va mai repeta. (…) Categoric nu poate fi scoasă automat din această cursă, după cum nimeni nu poate fi introdus din oficiu de drept în această competiţie. Rămâne o competiţie deschisă, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, în vara anului trecut, după ce a cerut revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi”, care la vremea respectivă era procuror șef al DNA.

Laura Codruța Kovesi, fost procuror șef al DNA

Mesaj ferm pentru Kovesi de la Comisia Europeană

Parchetul European va fi unul independent, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene și a complicilor acestora. Laura Codruța Kovesi se numără printre cei care și-au depus candidatura pentru șefia Parchetului European.

„Procedura de selecţie pentru Biroul Parchetului Public European este în curs. Comisia nu este parte a comisiei independente de selecţie. După cum s-a explicat în anunţul privind acest post vacant publicat în noiembrie 2018, comisia de selecţie va evalua candidaţii pentru postul de viitor procuror-şef european şi va prezenta evaluarea Parlamentului European şi Consiliului, care vor desemna procurorul-şef european prin consens”, a precizat Reprezentanța Comisiei Europene într-un răspuns remis agenției de presă Mediafax.