Merkel a obţinut un nou mandat de cancelar. Extrema dreaptă a intrat în Parlament

Vicentiu Dinescu   
în Hotnews
25/09/2017, 00:00
Merkel a obţinut un nou mandat de cancelar. Extrema dreaptă a intrat în Parlament

Cancelarul Angela Merkel şi-a asigurat un al patrulea mandat, duminică, în urma alegerilor parlamentare din Germania, dar nu are majoritate în Bundestag. Pe locul al doilea se află social-democraţii, cu circa 20% din voturi. Surpriza vine de la Alianţa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta, care devine cea de-a treia formaţiune politică a ţării, cu aproximativ 13% din voturi, potrivit sondajelor.

La închiderea urnelor, rezultatele primului exit poll publicat arată că CDU-CSU, coaliţia Angelei Merkel, a obţinut 35% din voturi,  SPD – 21%, iar  AfD – 14% (aproximativ 80 de mandate în Bundestag). Liberalii FDP au 10,5 la sută, verzii au obţinut 9,5 la sută, iar Die Linke 9 la sută. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Merkel a obţinut al patrulea mandat de cancelar

Social-democraţii refuză o alianţă cu partidul Angelei Merkel. Astfel CDU-CSU va trebui să-şi caute aliaţi în rândul partidelor mai mici care vor reuşi să intre în Parlament. „Colaborarea noastră cu CDU se încheie in această seară, a declarat liderul social-democratilor”, a declarat Martin Schulz, principalul contracandidat al Angelei Merkel.

„Mă bucur pentru victorie, dar speram la un rezultat mai bun. Suntem în faţa unei mari provocări, a intrat AfD în Bundestag”, a spus Merkel la aflarea rezultatelor. Angela Merkel, cel mai longeviv lider al Europei, se alătură lui Helmut Kohl şi Konrad Adenauer, în grupul celor care au reuşit obţinerea de patru mandate de cancelar.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×