Organizația Mondială a Sănătății a transmis, marți, că persoanele care ar putea fi infectate cu noul coronavirus nu ar trebui să ia medicamente antiinflamatoare fără consultarea medicului.
Reprezentanții OMS au transmis marți că o serie de antiinflmatoare ar putea avea efecte negative asupra persoanelor infectate cu noul coronavirus, motiv pentru care recomandă celor care au suspiciunea că au contractat virusul COVID-19 să nu își administreze un astfel de medicament.
Astfel, specialiștii evidențiază rezultatele unor cercetări privind posibilele efecte negative ale medicamentelor pe bază de ibuprofen asupra pacienților infectați cu noul tip de virus.
Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al OMS, a spus, în cadrul unei conferințe de la Geneva, că nu există studii recente care să stabilească o legătură între acest medicament antiinflamator şi creşterea ratei mortalităţii.
Cu toate acestea, specialistul a declarat că experţii analizează în prezent această teorie. „Recomandăm paracetamol, nu ibuprofen în automedicaţie”, a declarat Lindmeier, citat de Agerpres.
Declarația celor de la OMS vine după ce cercetătorii francezi au atras atenția asupra folosirii medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene împotriva infecțiilor cauzate de coronavirus.
Antiinflamatoarele nesteroidiene reprezintă o clasă de medicamente care au efecte analgezice și antipiretice. În doze mai mari, acestea au efecte antiinflamatoare.
Printre antiinflamatoarele nesteroidiene se află ibuprofenul, aspirina şi altele.
„În prezent, asocierea dintre ibuprofen și agravarea COVID-19 nu este dovedită științific. Pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății pot utiliza în continuare medicamentele antiinflamatoare (de tipul ibuprofenului) conform Informațiilor despre medicament aprobate.
Recomandarea actuala este ca aceste medicamente sa se utilizeze în cea mai mică doză eficace și pe termen cât mai scurt posibil”, a transmis Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, printr-un comunicat.
„În prezent, Comitetul EMA pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee =PRAC) realizează o reevaluare a medicamentelor ibuprofen și ketoprofen, declanșată de rezultatele unui sondaj realizat de Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate (Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé =ANSM), conform cărora medicamentele respective ar putea contribui la agravarea varicelei și a unor infecții bacteriene.
Informațiile despre medicament ale multora dintre aceste medicamente conțin deja atenționări referitoare la faptul că acțiunea antiinflamatoare a acestora poate ascunde simptomele agravării infecției.
PRAC evalueaza datele astfel încât să poată stabili dacă Informațiile despre medicament evidențiază suficient aceasta problema sau dacă sunt necesare măsuri suplimentare în acest sens”, a mai transmis agenția în același comunicat.