Italia se confruntă cu o adevărată epidemie cauzată de coronavirus, iar tot mai mulți medici vorbesc despre criza personalului medical, orele lungi de muncă și lipsa paturilor pentru tratarea pacienților infectați cu virusul covid-19.
Datele provizorii arată că cel puțin 3.000 de pacienți din regiunea Lombardia, Italia, sunt la terapie intensivă, scrie Libertatea, iar medicii nu mai pot face față fluxului mare de persoane internate. În aceste condiții, Italia este pe punctul de a nu mai putea primi cazuri noi în spitalele din nordul țării.
Din acest motiv, medicii au început să publice mesaje prin care îi imploră pe italieni să stea acasă și să evite locurile publice, pentru a limita, pe cât posibil, răspândirea virusului și îi roagă pe doctorii pensionari să revină în unitățile medicale, pentru a-i ajuta pe cei de acolo să gestioneze corespunzător situația pacienților internați.
„Nu mai sunt locuri la terapie intensivă, nu sunt destule aparate de ventilație artificială! E un număr limitat de paturi și oamenii care au nevoie de reanimare sunt mai mulți!
Singurul lucru care se poate face când nu sunt suficiente locuri la reanimare este de a opri blocul operatoriu. Adică cine trebuia să fie operat nu va mai fi operat!”, a declarat Barbara Balanzoni, medic anestezist, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook.
Specialistul le cere italienilor să evite ieșirile în public și să rămână, pe cât posibil, în case, pentru a limita posibilitatea virusului covid-19 de a se răspândi.
„Dacă voi continuați să mergeți la bar, în discoteci, dacă vă continuați viața obișnuită, creșteți numărul de îmbolnăviri. Până acum au vorbit epidemiologii, acum vă vorbesc medicii de la reanimare.
Dacă va crește numărul pneumoniilor care au nevoie de reanimare, noi nu vom mai ști unde să le punem. E clar?”, a mai spus medicul anestezist din Italia.
Și Felice Spaccavento, un medic de la spitalul din Molfetta, a postat un mesaj prin care le cere oamenilor să fie responsabili și să se gândească mai bine înainte de a ieși în public.
„Sunt anestezist și mă ocup de cei mai fragili pacienți, care trebuie îngrijiți în cel mai bun mod posibil. Vă rog să respectați regulile: evitați locurile aglomerate, centrele comerciale, grupurile de oameni.
Colaborați cu personalul medical, astfel încât curba infecțiilor să nu copleșească sistemul sanitar, care în acest mod ar intra în colaps. Dacă nu colaborăm, sistemul medical va sucomba”, le-a spus medicul celor aflați în zona de carantină.
Faptul că medicii din Italia trec printr-o situație dificilă, în special cei din nord, a fost confirmat și de Antonio Pesenti, coordonatorul celulei de criză din Lombardia, care a declarat că a fost nevoie ca inclusiv coridoarele spitalelor să fie transformate, pentru a acoperi necesarul de paturi pentru fluxul mare de pacienți internați.
„Avem în Lombardia 18 mii de bolnavi, dintre care 3 mii au nevoie de asistență respiratorie. Am fost nevoiți să transformăm coridoarele, sălile operatorii și camerele de recuperare în terapie intensive. Am folosit toate încăperile spitalelor pentru a face loc bolnavilor.
Unul dintre cele mai bune sisteme sanitare din lume, cel din Lombardia, e la un pas de colaps”, a mărturisit Pesenti.
Astfel, medicii și personalul auxiliar din regiunea Lombardia lucrează la foc continuu, motiv pentru care Guvernul din Italia a decis să scoată la concurs 20.000 de posturi pentru personalul medical. Investiția în acest caz se ridică la aproximativ 600 milioane de euro.