Britanicii sărbătoresc ieşirea din Uniunea Europeană în stradă, cu jocuri de lumini şi promoţii la bere în majoritatea pub-urilor, care se întâmplă în sfârşit după trei ani şi jumătate de aşteptare.
Vineri, 31 ianuarie 2020, începând cu ora 23.00 britanii nu vor mai fi cetăţeni UE. Dar nu toată lumea este de acord cu această schimbare importantă. Presa britanică anunţă proteste din partea celor care se opun Brexitului.
Începând cu ziua de mâine va începe o perioadă de tranziţie Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, fără să participe la procesul decizional al UE, iar executivul britanic şi Uniunea Europeană vor începe un proces de negociere dedicat relaţiei lor viitoare.
Iată câteva dintre lucrurile pe care românii din Regat trebuie să le știe, transmise de Ambasada României în Regatul Unit:
Acest eveniment fără precedent în istoria britanice este principala atracţie pentru jurnalişti. Pasi Myohanen – jurnalist finlandez: „Brexit reprezintă o schimbare uriașă. Această țară este atât de divizată între cei care vor Brexit și cei care nu-l vor deloc! Cred că aici este cea mai mare problemă”.
De ce schimbări vor avea parte românii
Pentru cetăţenii acestei ţări şi ceilalţi emigraţi europeni deocamdată nu se va schimba nimic. Teoretic și deocamdată nu îi alungă nimeni acasă. Dar teama există.
„Situaţia este puţin cam stresantă, atât pentru românii care locuiesc în Anglia, cât şi pentru englezii care angajează români”, recunoaște Emanuel Cioancă, român din Marea Britanie, citat de Digi24.
Decizia ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar a fost luată în urma unui referendum, acum patru ani.
Ambasada României în Regatul Unit anunţă că după Brexit intrarea în Marea Britanie este permisă în continuare cu cartea de identitate cel puțin până la data de 31 decembrie 2020 sau cu paşaportul în curs de valabilitate. Asta înseamnă că românii nu au nevoie de viză pentru a călători în Marea Britanie.
„Primul element pe care aș dori să-l menționez şi care frământă pe foarte mulți dintre concetățenii noștri este că, în ceea ce privește regimul liberei circulații, cel puțin deocamdată, până la 31 decembrie, nu se schimbă nimic.
Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect”, a declarat, într-un interviu pentru Radio România Actualități, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord Dan Mihalache.