Manualele și caietele de studiu, de istorie, din clasa a IV-a sunt pline de greșeli. Mai exact, cetățile dacice au fost uitate de pe harta siturilor UNESCO, iar numele triburilor antice au fost ”pocite”. În urma neregulilor, a venit un val de controverse. În manualul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, care poate fi găsit deja și în librării ori poate fi condamnat online, este prezentată harta siturilor UNESCO din România, dar au fost uitate cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei.
Cu toate acestea, Mănăstirea Putna, care se numără printre bisericile aflate în patrimoniul mondial, nu a fost uitată. Despre această situație a vorbit arheologul Aurora Pețan, cea care a remarcat greșeala din manualul școlar. „Siturile UNESCO din România. Lipsesc tocmai Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Manualul de istorie pentru clasa a IV-a, autoare: Cleopatra Mihăilescu şi Tudora Piţilă”.
Aceștia au mai spus și că „Harta asta este o inepţie! Suceava este plasată pe râul Siret, Sighişoara este plasată pe Târnava Mică, mănăstirile Moldoviţa, Humor şi Voroneţ pe valea Bistriţei, iar bisericile de lemn sunt toate in exteriorul Maramureşului istoric, ca să enumăr o parte din orori; n-ar trebui să mire pe cineva că aşezările dacice sunt o necunoscută pentru autoarea hărţii! Patetic”.
De asemenea, nici explicațiile însoțite de hartă nu sunt strălucite. „Harta Daciei înainte de cucerirea romană, în jurul anului 100 d. Hr.”, pe care sunt trecute însă aşezările înfinţate de romani, amestecate cu câteva cetăţi dacice, iar numele unor triburi din regiunile învecinate este scris greşit.
„Dacă lipseau cetăţile dacice din harta anterioară, iată că le găsim aici. Tot clasa a IV-a, tot două doamne, Delia Boieru şi Valentina Nap. Şi nu râdeţi de „cordisci”, că n-au nici o vină, au şi autoarele viziunea lor”, a scris Aurora Pețan pe contul său de Facebook.