Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) va recunoaşte diplomele a peste 70.000 de absolvenţi care au finalizat studii neautorizate. Decizia ministerului vine ca urmare a numărului mare de procese pierdute de stat în ultimii ani, cei mai mulţi dintre absolvenţi fiind ai Universităţii „Spiru Haret”.
MECS a publicat pe site-ul instituţiei un proiect de ordonanţă de guvern care prevede dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare.
Ultima oră! Lovitură pentru toţi românii care au FACEBOOK! Decizia lui Klaus Iohannis e DEFINITIVĂ şi se aplică imediat!
Caz INCREDIBIL! Ce le făcea PROFESOARA elevilor săi de liceu!!! Galerie FOTO! Pentru asta a fost acuzată de ABUZ sexual
Potrivit proiectului, au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii care au promovat examene de finalizare a studiilor la instituţii de învăţământ superior acreditate, şi care au fost înmatriculaţi, după caz:
– la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate;
– la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată;
– peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată;
– la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării;
– la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate;
Totodată, de aceleaşi drepturi beneficiază şi absolvenţii înmatriculaţi la programe de studii autorizate/acreditate organizate la forma de învăţământ ID şi care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii într-un singur an.
Fiecare instituţie de învăţământ superior are obligaţia de a comunica, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice un tabel nominal cu toate persoanele care se încadrează, sub sancţiunea decăderii din acest drept.
Galerie FOTO incendiară! Laura Cosoi, în SÎNII GOI! Se vede TOT! E PERVERSA rau: „Îmi plac bărbaţii care SALIVEAZĂ după mine!”
FOTO AICI!!! ASA ARATA UN ORGASM LA FEMEI
Proiectul prevede şi sancţiuni pentru universităţile care înmatriculează studenţi peste capacitatea maximă, ori la programe de studii neautorizate. ”Începând cu anul universitar 2015 – 2016, instituţiile de învăţământ superior care înmatriculează studenţi, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, ori la programe de studii organizate la forme de învăţământ, limbă de predare şi locaţii geografice neautorizate/neacreditate se sancţionează cu o amendă al cărei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate pentru respectivul program de studii”, se precizează în document.
Pe de altă parte, avocatul a peste 9.000 de absolvenţi ai Universitaţii „Spiru Haret” care au dat în judecată Ministerul Educaţiei, Adrian Curculis, spune că lipsa diplomei de absolvire a creat multe probleme pentru clienţii săi.
Ministerul Educaţiei a pierdut 7.400 de procese şi mai are pe rol încă 2.300 din partea a peste 47.000 de absolvenţi, potrivit hotnews.ro. În total, 70.000 de persoane au absolvit studii neautorizate în ultimii ani. Cîmpeanu a transmis că, de când a preluat mandatul 1.750.000 de lei au fost pierduţi de stat în procese, în ultimele dintre acestea se solicită daune de 66.000 de lei, pentru un singur absolvent.
Prin proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Educaţiei, toate diplomele acestor absolvenţi înmatriculaţi până în anul universitar 2014 – 2015 inclusiv vor fi recunoscute.
Universităţile care au absolvenţi de studii neautorizate sunt Universitatea Spiru Haret, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi, Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Universitatea din Bucureşti, a afirmat Cîmpeanu, pentru hotnews.ro.
Proiectul prevede şi ”împuternicirea Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să constate depăşirea capacităţii maxime de şcolarizare ori şcolarizarea la programe de studii organizate la forme de învăţământ, limbă de predare şi locaţii geografice neautorizate/neacreditate şi să stabilească amenzile […] care se varsă la bugetul de stat”.
Sursa: alba24.ro