Liberalii contestă dublarea alocațiilor și se gândesc să atace această măsură la Curtea Constituţională a României. Oamenii lui Ludovic Orban spun că se bazează pe faptul că a fost încălcat principiul bicameralismului.
Mai exact, dublarea alocaţiilor a fost discutată doar la Camera Deputaţilor, forul decizional, nu şi la Senat, care a fost prima Cameră sesizată. Mai mult de atât, liberalii ar putea argumenta şi prin faptul că nu a existat un punct de vedere al Guvernului şi nici o evaluare a impactului bugetar.
Vă readucem aminte că alocaţiile se vor dubla în anul 2020, după ce un proiect PSD în acest sens a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Cuantumul alocaţiilor va ajunge anul viitor la 300 lei, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, şi la 600 de lei, în cazul copilului cu handicap, faţă de 150 lei, respectiv 300 lei, în prezent.
Conform unor estimări impactul bugetar este de aproximativ şapte miliarde de lei. Premierul Ludovic Orban a declarat referitor la dublarea alocaţiilor de stat pentru copii, că are încredere în preşedintele Klaus Iohannis. „Avem încredere în preşedintele nostru. El are discernământ şi suntem convinşi că va lua o decizie bună”, a spus el.
„Am atras atenţia, în special parlamentarilor PSD, să nu îşi mai bată joc de România. Au risipit resursele publice, au creat dezechilibre financiare şi, de asemenea, au făcut praf sistemele publice mari: educaţie, sănătate, social. Nu pot continua pe linia asta”, a afirmat Orban.
El a spus că PNL a preluat guvernarea într-un moment în care deficitul este mare. „Am preluat ţara în momentul în care avem un deficit mare, marcat de declanşarea unor cheltuieli nesăbuite.
Noi vom ţine ferm cârma astfel încât să ne asigurăm că România revine pe drumul cel drept. Deficitul balanţei comerciale se va apropia de 18 milioane de euro. Vom încerca să refacem echilibrul între cerere şi ofertă”, a mai spus el.
Legea privind dublarea alocaţiilor de stat pentru copii a fost votată în Camera Deputaţilor, fiind înregistrate 179 de voturi ”pentru”, 29 de abţineri, iar 3 parlamentari nu au votat.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că ţinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilită pentru anul viitor, nu va fi depăşită, în ciuda dublării alocaţiilor pentru copii, iar soluţiile vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de creşterea veniturilor, fără a fi introduse noi taxe.