Legenda Sfântului Valentin. De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie

Data de 14 februarie, de Valentine’s Days, Ziua Îndrăgostiților sau Ziua Sfântului Valentin este una care a rămas specială datorită legendei ei. Povestea sărbătorii are mai multe variante, iar una dintre ele începe la Roma.

Era odată un împărat pe nume Claudiu al II-lea, un lupător brav și îndârjit. El a avut o armată puternică, dar majoritatea nu doreau să meargă în luptă, toți dorind să rămână acasă alături de familie și copii.

Legenda Sfântului Valentin

După un timp, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații Romei să nu se mai poată căsători. Prin acest lucru s-a gândit că îi va face pe bărbați să meargă la râzboi. Însă, Valentin, un preot creștin, credea cu putere că dreptul omului de a se căsători era dat de la Dumnezeu, iar împăratul nu avea voie să interzică asta.

Preotul a unit în secret multe cupluri, până în momentul în care Claudiu l-a găsit și arestat. Cu toate acestea, împăratul îl admira pe preot, așa că l-a îndemnat doar să renunțe la creștinism și i-a propus să devină și el soldat.

”Adu-ți aminte de Valentin al tău”

Când Valentin a refuzat, împăratul a ordonat să fie întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, preotul a trimis scrisori de adio către prietenii săi în care scris: „Adu-ți aminte de Valentin al tău”. O altă variantă a ceea ce înseamnă Ziua Îndrăgostiților începe în 496, când Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie, în încercarea de a stopa sărbătoarea păgână.

Lupercalia a rămas marcată drept ziua Sfântului Valentin

Biserica înțelege că nu este nimic rău în a sărbători dragostea, ci doar elementele păgâne ce aduceau o insultă la adresa divinității. În final, Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, însă aceasta a rămas marcată de ziua Sfântului Valentin. Așa că, Valentin a început să fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiților.

De asemenea, când avea loc Lupercalia, se obișnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, apoi se introduceau într-o cutine. Fiecare bărbat extrăgea câte un bilet, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg.