La denia din Miercurea Mare se citește pilda femeii păcătoase, dar este pomenit și Iuda Iscarioteanul care l-a vândut pe Mântuitorul Iisus pentru 30 de arginți. Este o perioadă de post, rugăciune și tristețe.
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o însemnătate deosebită, atât din punct de vedere religios, cât și din punct de vedere tradițional. Miercurea Mare este plină de tradiții, obiceiuri și simboluri pe care nu ar trebui să le ignorăm.
Săptămâna Patimilor rememorează chinurile Mântuitorului Iisus Hristos, iar până în Vinerea Mare bisericile ortodoxe oficiază sfintele slujbe de Denii.
În Miercurea Mare este pomentă femeia păcătoasă, cea care și-a câștigat pocăința prin smerenie. În timp ce Iisus se afla în casa lui Simon Leprosul, femeia păcătoasă a venit cu mir de mare preţ şi l-a turnat pe capul lui Hristos, apoi I-a spălat picioarele cu lacrimile şi părul ei. Smerenia ei a transformat-o în mironosiţă.
Cealaltă pildă amintește de trădarea lui Iuda. El pleacă din casa lui Simon Leprosul, se duce la arhierei şi pune la cale vânzarea Mântuitorului pentru 30 de arginţi, în grădina Ghetsimani. Fapta și trădarea lui au făcut ca miercurea să fie declarată zi de post pe tot parcursul anului.
Credincioşii vor putea urmări slujba Deniei din Miercurea Mare, programată între ore 18:00 și 21:00, în format online.
Potrivit tradiției și obiceiurilor din bătrâni, Miercurea Mare este ultima zi din Sătămâna Patimilor în care se mai pot face treburi casnice. De joi, nicio femeie nu mai are voie să spele, să calce, sau să aerisească locuința. Fiecare zi din Săptămâna Mare este dedicată unor activități.
În aceste zile, este bine să ne rugăm cât mai mult, să postim și să ne împăcăm cu cei care ne-au greșit. Nu este vreme de dușmănie, de ceartă sau vorbe urâte.
Tot tradiția spune că, cei care postesc în cea de-a treia zi a Săptămânii Mari vor fi protejati tot anul de către Sfânta Miercuri.