Klaus Iohannis și-a dat ok-ul și a semnat decretul privind promulgarea legii care modifică Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 ce vizează organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Astfel, din acest moment a devenit oficial și, conform legii, examenul de rezidenţiat se va desfășura în acest an pe 8 decembrie, stabilind că, în 2019, cifra de şcolarizare este aprobată prin hotărâre a Guvernului. De specificat că legea intră totuși în vigoare după apariția ei în Monitorul Oficial.
Conform actului normativ, această cifră va fi egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă. Ministerul Finanţelor Publice asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate. În forma actuală a legii, cifra de şcolarizare se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei. Toți absolvenții trebuie să știe că cifra de şcolarizare va fi cel puţin egală cu numărul celor care au terminat medicină generală, farmacie şi medicină dentară.
Pentru anul 2019, prin derogare, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. Legea prevede că spitalele pot să facă de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi. O altă prevedere stipulează că după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. Vă readucem aminte că examenul de rezidențiat era programat inițial pe 17 noiembrie. Faptul că acesta a fost mutat până în decembrie nu le-a picat prea bine celor peste 5.000 de tineri absolvenți ai promoției 2019 în medicină, medicină dentară și farmacie. Chestionată pe marginea acestui subiect, Sorina Pintea, ministrul Sănătății a dat întreaga vină pe seama președintelui Klaus Iohannis.
„În data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Educație nu a fost numit ministru sau ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative și prin urmare de a susține acest examen în 17 noiembrie. Deși am sperat că nu vom ajunge în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației în baza propunerii transmise de premier către președintele României, iată că ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare”, a explicat atunci Sorina Pintea