Klaus Iohannis urmează să aibă noi întâlniri cu liderii partidelor parlamentare, în vederea formării unui nou guvern după ce votul de la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă a trecut. Prima rundă de consultări a fost una destul de anevoioasă pentru Iohannis, singura propunere de premier pe care a primit-o fiind în persoana liderului PNL, Ludovic Orban. De asemenea, președintele a anunțat că „cel târziu marți” va anunța un nou premier.
Pro Tv anunță că luni vor avea loc noi întâlniri între președintlee Klaus Iohannis și liderii celor șase partide parlamentare care nu sunt PSD, în speță PNL, ALDE, Pro Romania, USR, PMP, și UDMR. Iohannis ar urma să anunțe marți numele noului premier. „Luni, cel târziu marţi, voi desemna un prim ministru care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare”, a anunţat vineri Klaus Iohanis, după consultările de la Cotroceni.
Este de așteptat ca președintele liberalilor, Ludovic Orban, să fie cel care să îi urmeze Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria. Problema vine cu privire la susținerea de care se va bucura un guvern PNL, după ce numai cei de la PMP s-au arătat dispuși să intre într-o alianță cu liberalii. Astfel, Orban va trebui să cedeze 2-3 ministere către PMP-iști, în vederea formării noului cabinet.
După ce preşedintele anunţă propunerea de premier decisă pe baza consultărilor, noul şef al Guvernului are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară sprijinul legislativului pentru cabinetul său. Astfel, noul premier are nevoie de susţinerea unei majorităţi parlamentară. Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat. Lucrul acesta se poate întâmpla însă numai după alegerile prezidenţiale, care vor avea loc înaintea termenului de 60 de zile.
Până la formarea noului Guvern, fostul executiv condus de Viorica Dăncilă rămâne în funcţie, dar, potrivit Constituţiei, „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.