Jurnaliștii Rise Project au investigat timp de trei luni pe unul dintre candidații la alegerile prezidențiale din toamna aceasta. Ancheta a vizat mai multe proiecte finanțate din fonduri europene care au eșuat lamentabil, iar Dan Barna a fost coordonatorul regional de proiecte din județul Alba.
Timp de trei luni jurnaliștii de la Rise Project l-au anchetat pe candidatul USR la președinția României într-un dosar numit „Adevărul despre Barna”. Jurnaliștii au vrut să demonstreze că trei proiecte europene au eșuat, iar banii s-au împărțit frățește între „nepotisme, facturi fictive și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial”, scrie Rise Project. Romana Puiuleț este una dintre persoanele care s-a ocupat de această anchetă.
Imediat după publicarea dosarului despre Barna cititorii au început să-i critice spunând că ancheta a fost făcută la comandă, iar o parte din donațiile care veneau către site s-au oprit. Totuși, jurnalista Ramona Puiuleț afirmă că imediat după publicarea anchetei oamenii au început să facă donații. „Pe noi oamenii nici măcar nu ne-au atacat pe conținut, ceea ce e foarte trist. Am ajuns în situația în care nu se mai face distincția dintre pont și sursă”, a declarat jurnalista, potrivit paginademedia.ro.
„Nu e sănătos pentru democrație. Se face un deserviciu democrației. Mi-ar fi plăcut, ca ziarist și ca votant, să își asume într-un fel faptele, fără să arunce cu acuzațiile legate de faptul că ne-a fost comandat subiectul. El (Dan Barna) nici măcar nu a negat faptele din materialul nostru, mai mult a încercat să minimalizeze importanța subiectulului”, a completat co-fondatoarea Rise Project despre dosarul „Adevărul despre Dan Barna”.
Jurnaliștii de la Rise Project spun că nu primesc bani de la instituțiile statului pentru că de cele mai multe ori scriu despre ele. De asemenea, gazetarii investighează în aceste momente și alți politicieni care se luptă pentru fotoliul de la Cotroceni.