Problemele din sistemul medical din România pornesc încă de la nivelul marilor spitale și ajung până la ceea ce înseamnă asistență medicală primară. Astfel, potrivit celor de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, nu mai puțin de 559 de mii de români nu au nici măcar un medic de familie în localitățile în care locuiesc. De altfel, doar 1496 de localități din România, adică aproximativ 47%, au suficienți medici de familie.
Astfel, cei de la Federația Patronatelor Medicilor de Familie au realizat patru hărți pentru a arăta problemele cu care se confruntă țara noastră în acest domeniu.
Drept urmare, nu mai puțin de 328 de localități nu au niciun medic de familie! Asta înseamnă că nu mai puțin de 559.611 locuitori, adică 2,52% din populația României, sunt privați de prezența unui medic. Din aceste localități, 282 au peste 900 de locuitori, arată datele colectate de Federație!
De asemenea, alte 1414 localități au parte de un deficit important de medici de familie. Printre cele mai importante orașe cu deficit de medici se numără cele din zona Moldovei, precum Galați, Vaslu, Bacău, Bârlad, Suceava, dar și Târgoviște sau Popești-Leordeni.
În total, cele peste 1.400 de unități administrative au nevoie de 2.187 de medici de familie pentru a acoperi deficitul. Galați conduce detașat clasamentul, cu un necesar de 38 de medici, arată statisticile federației.
Federația Patronatelor din domeniu mai arată și că doar 1.496 de localități din România (47%) nu au deficit de medici de familie, din totalul de 3.181 de localități, fie că vorbim de comune, orașe sau municipii.
Un total de 2.490 de medici de familie asigură în aceste localități accesul la servicii de asistență medicală primară pentru o populație de 4.620.506 de locuitori.
Există de asemenea și un excedent total în 271 de localități, acolo unde există în plus 575 de medici de familie. Aceste localități sunt atât orașe cât și comune, cel mai mare excedent fiind în municipiul București, unde există în plus 100 de medici de familie. Și alte centre universitare au excedent de medici de familie, raportat la numărul de locuitori. Este vorba de Constanța (45), Timișoara (43), Sibiu (12), Craiova (11), Brașov (10), Cluj-Napoca (8), Oradea (7).
Numărul necesar de medici de familie pe unități administrativ-teritoriale (UAT) – municipiu, oraș, comună – se stabilește conform Contractului-cadru și normelor metodologice de o comisie constituită la nivelul caselor de asigurări de sănătate județene și a municipiului București, pe baza criteriilor stabilite de actele normative menționate
În localitățile urbane există un număr minim de 800 de persone asigurate înscrise pe listele medicilor de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contract de furnizare de servicii medicale. În mediul rural și în zonele urbane unde necesarul de medici de familie nu este acoperit, comisia stabileşte numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie pentru care se încheie contract de furnizare de servicii medicale. Există comune cu 3-400 locuitori unde s-au încheiat asemenea contracte.