Fostul președinte al României Ion Iliescu a acceptat să spună adevărul despre Revoluția din 1989! Acesta se consideră „un martor, și un participant” al evenimentului și susține că nu se putea schimba regimul Ceaușescu fără vărsare de sânge. Ion Iliescu a explicat totul pe blogul său și a lămurit și de ce la noi nu a existat o revoluție pașnică.
Mai mult de atât, Iliescu a spus că regimul comunist a căzut pentru că „nu se mai putea, ne ajunsese tuturor cuțitul la os”. „Sunt un martor și un participant la evenimente, am datoria de a fi onest.
Și sunt onest, în legătură cu lucrurile pe care le-am văzut, și le cunosc. Dar este imposibil pentru cineva, chiar aflat în centrul unui sistem, să cunoască direct tot”, a început articolul de pe blog Ion Iliescu Ion Iliescu
„Revine permanent în discuție acest fapt, anume că noi am ieșit violent din comunism, că pentru a ne recâștiga libertatea a fost nevoie de jertfa unor oameni. Da, ceea ce s-a întâmplat în jurul nostru, în anul 1989, a contrastat cu situația din țara noastră.
Toate țările foste comuniste au avut parte de o schimbare pașnică de sistem. De ce noi am fost excepția? Motivul este simplu, dar în același timp extrem de complicat, și el explică multe dintre evenimentele care au urmat prăbușirii ceaușismului.
Este vorba despre lipsa unei alternative politice la regimul existent. Nu pentru că n-ar fi avut cine s-o construiască, încercări au fost, și de natură politică, și de natură civică, și de natură sindicală”, scrie Iliescu.
Pentru Ion Iliescu lucrurile sunt cât se poate de clare – nu a existat o conspirație sau o lovitură de stat. „Faptele care au dus la căderea regimului ceaușist sunt cunoscute. Oricât ar căuta unii ”lovituri de stat”, ”conspirații” și ”intervenții străine”, adevărul este mult mai simplu, și îl știm toți.
Nu se mai putea, ne ajunsese tuturor cuțitul la os, după cea mai dură perioadă de austeritate din perioada postbelică, dintr-o țară europeană. Trebuie s-o spunem: decizia lui Ceaușescu, de a plăti datoriile externe într-un timp scurt a dus la reducerea drastică a consumului intern.
La raționalizarea alimentelor, energiei, combustibililor, la mizeria din școli și spitale, la forțarea exporturilor, la reducerea investițiilor în momentul în care aparatul productiv, construit în anii 60 și 70, avea nevoie de modernizare, când trebuia introdus progresul tehnologic în diverse domenii. Nu avea cum să se termine bine”, a argumentat Iliescu