Iranul, una dintre cele mai afectate țări din cauza epidemiei de coronavirus, a anunțat că va elibera temporar alți 70.000 de deținuți care se află la ora actuală în închisorile supra-aglomerate de pe teritoriul său. Anunțul vine după ce săptămâna trecută instanțele au mai eliberat 54.000 de deținuți.
Iranul ia măsuri extreme în legătură cu COVID-19, eliberează deținuții
Epidemia de pneumonie virală care a izbucni în China în urmă cu câteva luni a făcut mai multe țări să ia măsuri extreme pentru a evita răspândirea boalii. Italia, Rusia și România au luat decizia de a închide granițele, în timp ce autoritățile din Iran au recurs la alte măsuri: eliberează deținuții din închisori.
Șeful sistemului judiciar Hojatoleslam Ebrahim Raeisi a declarat că 70.000 de deținuți care au deja alte afecțiuni medicale vor fi puși în libertate temporar pentru a stopa răspândirea epidemiei cu coronavirus. La ora actuală nu s-a putut verifica dacă instanțele au pregătit mandatele de eliberare temporară, însă în mod cert autoritățile își vor ține promisiunea.
În plus, săptămâna trecută Iranul a mai eliberat temporar peste 54.000 de deținuți în încercarea de a lupta împotriva epidemiei de pneumonie virală în pușcăriile supra-aglomerate, în condițiile în care până acum ultimul bilanț arată 237 de morți și 7.161 de infecții.
Cine sunt deținuții eliberați temporar de Iran
Printre deținuții care urmează să fie eliberați temporar din închisorile iraniene se numără și o angajată iraniano-britanică a unui ONG pe nume Nazanin Zaghari-Ratcliffe care a fost condamnată pentru spionaj și se află în spatele gratiilor încă din anul 2016.
Femeia a început să acuze stări de rău în ultimele săptămâni și a declarat că are simptome care ar fi similare cu cele provocate de
infecția cu noul coronavirus. Fosta angajată britanică a făcut apel să fie eliberată din închisoare, dar autoritățile se pare că au refuzat să o testeze pentru coronavirus.
The Guardian a relatat luni, 9 martie, că starea de sănătate a lui Nazanin Zaghari-Ratcliffe este una mai bună, femeia fiind în continuare în închisoare. Familia sa care se află în Marea Britanie susține că aceasta nu a fost testată nici acum, deși conducerea penitenciarului și-a luat acest angajament.
România închide traficul aerian dinspre și spre Italia de teama coronavirusului
În altă ordine de idei, oficialii români au anunțat oprirea traficului aerian dinspre și spre Italia din cauza epidemiei de pneumonie virală care a ajuns recent și în țara noastră și 15 persoane sunt infectate cu acest virus periculos. Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că România are suficiente locuri de carantină.
„În acest moment judeţele au locuri (pentru carantină – n.r.). Poate că vor fi insuficiente. Există un plan pentru suplimentarea locurilor. Sunt posibilităţi de a închiria spaţii pentru ei”, a spus şeful DSU Raed Arafat, relatează Mediafax.
„Un întreg autocar a fost carantinat după ce o persoană a venit cu febră din Milano. Persoana aceea fost dusă la spital şi restul persoanelor au fost puse în carantină. S-au suplimentat până la 200 de locuri şi există posibilitatea de suplimentare”, a completat secretarul de stat, potrivit sursei menționate anterior.