Tragedia care a lovit Australia este vizibilă pe tot globul din pricina transmisiunilor pe internet sau televizate. Cu toate acestea, peste Pacific efectele incendiului au început să fie văzute și cu ochiul liber.
Astfel, fumul degajat de flăcările imense din Australia a ajuns să fie observat chiar și de către meteorologii din America de Sud.
Este vorba despre meteorologii din Argentina și Chile, cei care au observat pe cerul țării lor degajări imense de fum sosite chiar de peste ocean. Astfel, norii toxici au parcurs o distanță de peste 12.000 de kilometri, dintr-o parte în cealaltă a Oceanului Pacific!
De altfel, dimensiunea incendiului din Australia este una de proporții epice. Astfel, bilanţul a ajuns până în acest moment la 25 de morţi, 8 milioane de hectare şi 2.000 de case distruse de foc.
Locuitorii din Sydney, care sunt înconjurați de flăcări încă din luna septembrie, au primit o veste bună datorită ploilor din ultimele zile. Cu toate acestea, precipitațiile nu sunt destul de puternice pentru a stige focul iar meteorologii spun că arşiţa şi vântul se vor instala din nou, până la sfârşitul săptămânii. Ploaia doar le-au oferit mai mult timp autorităţilor să redeschidă drumuri şi să mai evacueze oameni.
România a răspuns pozitiv la nivelul Uniunii Europene pentru a ajuta la stingerea incendiilor din Australia.
Astfel, MAI a anunțat că președintele Klaus Iohannis a fost informat cu privire la posibilitățile pe care România le are și că se vor pregăti forte pentru a fi deplasate în Australia:
„Ministerul Afacerilor Interne răspunde apelului lansat la nivel european și are forțe pregătite pentru a fi trimise în Australia. La nivelul Uniunii Europene a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă (EUCPM), ca urmare a incendiilor generalizate din Australia”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul de Interne.