Încă o schimbare adusă legii pensiilor! Ce categorii sociale beneficiază de modificări

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/10/2019, 10:58
Încă o schimbare adusă legii pensiilor! Ce categorii sociale beneficiază de modificări
Cum se schimbă legea pensiilor. Ce modificări aduce guvernul *foto: gandul.info

Legea pensiilor va suferi o nouă schimbare, de data aceasta printr-o ordonanță de urgență pe care o va adopta Guvernul. Noua ordonanță va modifica legea în mai multe moduri, printre care se numără și pensiile pentru lucrătorii din subteran dar și pensiile pentru persoanele cu handicap.

Legea pensiilor suferă noi modificări. Ce categorii sociale vor fi afectate

Potrivit noii ordonanțe de urgență, vârsta standard de pensionare pentru lucrătorii din subteran din  cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice se reduce cu 20 de ani.  Asta însă doar dacă persoana are sub 45 de ani iar stagiul de cotizare este mai mare de 20 de ani în domeniu. În motivare se spune că acest lucru este necesar pentru a corecta inechitățile.

Cea de a doua modificare vizează persoanele cu handicap și pune în acord o decizie a CCR din anul 2018 care spune despre condiția stagiului de cotizare pentru reducerea vârstei de pensionare în funcție de gradul de handicap că este neconstituțională și trebuie eliminată. Astfel Guvernul a modificat textele de lege corespunzătoare. Reducerile stagiilor și vârstelor de pensionare rămân neschimbate. Astfel, 15 ani, pentru handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, măcar o treime din stagiul complet de cotizare; 10 ani, pentru handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, măcar două treimi din stagiul complet; 10 ani, pentru handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet, arată cei de la DC News.

Cum se schimbă legea pensiilor. Ce modificări aduce guvernul
Cum se schimbă legea pensiilor. Ce modificări aduce guvernul *foto: b1.ro

Ce alte modificări au fost aduse recent legii pensiilor

De asemenea, un proiect de lege depus recent în Parlament cere ca Vârsta de pensionare să sufere modificări majore. Astfel, vârsta standard de pensionare o să fie redusă cu 4 luni de zile, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite. Prin aceste modificări se doreşte o rezolvare a problematicii actuale privind condiţiile grele, deosebite de muncă. Munca desfăşurată în astfel de condiţii impune şi obligă la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar, au explicat iniţiatorii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×