În plină epidemie de coronavirus, mai mulţi bolnavi de cancer, nevoiţi să stea la coadă pentru tratament. Deputat USR: „Se numeşte crimă colectivă”

Zeci  de oameni ce suferă de cancer au fost filmaţi, luni, în timp ce stăteau la coadă pentru tratament. Imaginile au fost făcute publice de către Emanuel Ungureanu, deputat USR. Acesta s-a arătat revoltat de situaţie.

În plină epidemie de coronavirus, mai mulţi bolnavi de cancer, nevoiţi să stea la coadă pentru tratament

O coadă de cîteva zeci de persoane s-a format luni dimineaţă la Institutul Oncologic Ion Chiricuță din Cluj-Napoca. Bolnavii de cancer s-au adunat în număr mare pentru a beneficia de tratamentul fără de care nu pot supravieţui.

Pe lângă infectarea cu coronavirus la care aceştia s-au expus, au trebuit să înfrunte şi condiţiile nefavorabile ale vremii. Deputatul USR spune că aceste persoane sunt cele mai expuse infectării cu COVID-19 şi tocmai acestea sunt nevoite să stea la coadă.

Emanuel Ungureanu, deputat USR: Este o crimă colectivă

În plină criză Covid 19 acești bolnavi sunt cei mai expuși infectării. Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește crimă colectivă„, a spus deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Emanuel Ungureanu a aruncat vina situaţiei cu care se confruntă pacienţii bolnavi de cancer pe Guvern. „Am urlat zile în șir la Guvern să permită emiterea rețetelor on line pentru pacienții cu cancer, să desființeze temporar mizeria numită card de sănătate, să valideze consultații telefonice și servicii de telemedicină.

Ori nu le pasă, ori sunt incompetenți sau mai degrabă ambele. Imaginile acestea mi-au sfâșiat inima„, a adăugat Emanuel Ungureanu.

Acesta a precizat că are soluţii pentru rezolvarea situaţiei şi că le-a propus încă de acum o săptămâmă. „Soluții pentru evitarea acestor aglomerări și umilirea pacienților sunt, le-am propus Casei de Asigurări de Sănătate încă de acum 7 zile, le reiau„, spune Emanuel Ungureanu.

De asemenea, deputatul USR a cerut autorităților să elibereze documente pentru pacienții oncologici în format electronic. Şi reţetele pentru terapiile orale care nu necesita examinări de evaluarea a răspunsului la tratament, ar putea fi eliberate online, fără Cardul de sănătate, doar prin verificarea calității de asigurat in PIAS,  sau pe baza adeverinței de asigurat pentru situațiile când PIAS nu funcționează.