Britanicii pare că au înțeles că trebuie să stea cât mai mult la domiciliu pentru a evita răspândirea coronavirusului. Numeroase imagini arată pustietatea de pe străzile londoneze unde rar se poate întâlni câte un om ieșit să facă câteva mici cumpărături.
Pandemia de coronavirus care a pus stăpânire în 118 țări de pe întregul glob a transmis oamenilor panică, teamă și nesiguranță. Virusul care a luat „viață” într-o piață de fructe de mare din Wuhan, China, a golit marile magazine de alimente, dar și străzile din marile orașe au rămas goale și pustii.
Autoritățile din lumea întreagă cer oamenilor să fie calmi și responsabili și majoritatea au înțeles mesajul transmis. Britanicii evită deplasările și stau închiși în propriile case pentru a evita răspândirea virusului care a provocat decese și morți în toată lumea.
Dacă până mai acum câteva zile britanicii stăteau la cozi imense în fața marilor lanțuri de magazine pentru a se aproviziona cu alimente, acum situația s-a schimbat radical. Pe străzile din Londra rar mai vezi câte un om, toți sunt baricadați în locuințe.
Restaurantele, terasele și pub-urile londoneze și-au tras obloanele pentru o perioadă necunoscută în momentul de față. La tot pasul se pot observa afișe prin care britanicii sunt sfătuiți să nu intre în panică, care sunt simptomele virusului sau cum se pot apăra în fața acestui inamic invizibil.
Premierul Marii Britaniei Boris Johnson a prezentat în urmă cu aproximativ o săptămână strategia pe care o adoptă în fața pandemiei de coronavirus. Politicianul este de părere că această epidemie este „cea mai gravă criză din sănătatea publică” din ultima generație.
Boris Johnson a fost extrem de dur cu britanicii și a vorbit fără menajamente. Premierul londonez este de părere că foarte „că multe familii sunt pe cale să-și piardă oameni dragi înainte de vreme”.
Consilierul științific al guvernului Regatului Unit Sir Patrick Vallance a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Marea Britanie ar putea avea până la 10.000 de cazuri de coronavirus.
„Suntem pe o traiectorie care pare a fi cu circa 4 săptămâni în urma Italiei și altor state din Europa (…) Avem în prezent 590 de cazuri identificate în Marea Britanie și sunt mai mult de 20 de pacienți în terapie intensivă. (…)
Dacă e să calculăm ce înseamnă în numărul total, este foarte probabil să avem între 5.000 și 10.000 de persoane infectate la acest moment. Este un număr încă relativ mic”, a spus Sir Patrick Vallance, relatează romania.europalibera.org.