Guvernul Ungariei le-a dat INTERZIS profesorilor români! Reacția dascălilor noștri

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
18/11/2018, 20:03
Guvernul Ungariei le-a dat INTERZIS profesorilor români! Reacția dascălilor noștri
Eugen Tomac, președintele PMP

Guvernul Ungariei a dat interzis profesorilor români! Iată reacția dascălilor noștri, în urma celor întâmplate. Pe scurt, în ziua de sâmbătă, 17 noiembrie, s-a desfășurat un eveniment dedicat Centenarului. Acolo, Guvernul de la Budapesta nu le-a permis profesorilor români din Ungaria să participe la această acțiune. Cel care a adus în lumina reflectoarelor situația a fost Eugen Tomac, președinte PMP.

Conform Agerpres, liderul Partidului Mișcarea Populară(PMP) a mărturisit că i-a solicitat ministrului de externe să reacționeze la gestul ”condamnabil al Guvernului de la Budapesta”. ”Vin direct din Ungaria și sunt de-a dreptul de șocat de un lucru care s-a întâmplat sâmbătă în Ungaria. Am fost împreună cu vicepremierul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, la u reuniune aniversară cu prilejul Centenarului, organizată de comunitatea românească din Ungaria de la Jula.(…)Am avut prilejul să simt pe propria piele ce înseamnă să duci o politică primitivă antiromânească în statul vecin. (…).Voi face o notă scrisă prin care voi cere ministrului de externe să reacţioneze de urgenţă faţă de acest atac brutal al Guvernului de la Budapesta faţă de comunitatea românească. La acţiunea de ieri li s-a interzis tuturor profesorilor români de la şcolile cu predare în limba română din Ungaria să participe la acest eveniment”, a afirmat în cadrul unei conferințe liderul PMP.

Guvernul Ungariei, INTERZIS pentru profesorii români!

guvernul ungariei a dat interzis profesorilor romani din ungaria
Liderul PMP, alături de Traian Băsescu

De altfel, Eugen Tomac a dezvăluit și de ce mulți profesori care urmau să fie premiați pentru modul cum militează pentru păstrarea limbii române în Ungaria nu și-au onorat invitația. ”Voi cere mâine ministrului de externe o poziţie oficială a statului român faţă de acest gest brutal, condamnabil. Nu se poate aşa ceva. E de necrezut. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă profesorilor maghiari din România li s-ar interzice să participe la evenimente ce sunt organizate de comunitatea maghiară din România. A cere respect înseamnă să îi respecţi şi pe ceilalţi”, a adăugat liderul PMP.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×