Guvernul Dăncilă este cel de-al patrulea Executiv care pică prin moțiune de cenzură, din istoria post-decembristă a României! Guvernul Dăncilă pleacă acasă, după ce moțiunea de cenzură depusă de opoziție a fost votată în Parlament de 238 de senatori și deputați. Astfel, opoziția a obținut cu 5 voturi mai mult decât avea nevoie.
”Plecăm cu datoria împlinită. Am îndeplinit toate obiectivele din programul de guvernare”, a spus premierul Viorica Dăncilă, la surt timp după ce a aflat că moțiunea de cenzură a trecut, iar Guvernul a picat.
Până acum, Parlamentul României a “demis” trei guverne prin moțiune de cenzură. În doar două cazuri, însă, a fost un demers reuşit al Opoziţiei. Precedentul a fost în 2009, când Guvernul Emil Boc 2 a căzut în urma votului parlamentarilor.
A urmat Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu patru ani mai târziu, în 2012. A treia moţiune de cenzură a fost una atipică. S-a întâmplat în 2017, atunci când Guvernul Grindeanu a fost demis de Parlament, cu voturile majorităţii PSD. A fost singurul caz în care Puterea şi-a demis propriul Guvern, pentru a înlocui un premier care nu dorea să renunțe la funcție, deși partidul i-a cerut-o în nenumărate rânduri.
Iniţiatorii ultimei moţiuni de cenzură care a răsturnat un guvern au solicitat votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului Dăncilă, considerat „cel mai nociv” din ultimii 30 de ani, şi au susținut că, imediat după acest moment, opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se că soluţia benefică este un „guvern suplu”, cu 15 ministere.
„S-a terminat coșmarul. Parlamentul României a demis Guvernul PSD care și-a bătut joc de țară. Mulțumim președintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moțiuni. Mulțumesc colegilor din PNL și tuturor partenerilor politici care au fost alături de noi în acest demers. Le mulțumesc că au rezistat tuturor ofertelor făcute de PSD”, a declarat Ludovic Orban după votul din Parlament.