Guvernul a stabilit câți bani primesc românii care stau acasă cu copiii după ce s-au închis școlile. DOCUMENT OFICIAL

Guvernul României a stabilit modul în care vor fi acordate și plătite zilele libere pentru supravegherea copiilor, în contextul în care școlile vor fi închise temporar din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, potrivit unei Hotărâri de Guvern, se stabilește ca părinții care cer să stea acasă cu copiii să fie plătiți cu până la 75% din salariu, dar nu mai mult decât cuantumul salariului brut.

Cum vor fi plătiți părinții care stau acasă cu copiii pe timpul pandemiei de coronavirus

Hotărârea de guvern face referire la părinții cu copii de până la 12 ani. Astfel, zilele lucrătoare devin zile libere acordate la cerere unuia din părinți, până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția celor din perioada vacanței școlare.

În document se precizează că zilele libere se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile”.

Pentru a beneficia de zilele libere pentru a avea grijă de copil, românii au nevoie de:

  • cererea pentru acordarea zilelor libere va fi însoţită de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor
  • o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni, potrivit Legii nr. 19/2020, și nici nu se află concediu de odihnă sau fără plată.

Important de precizat este că nu pot benenficia de zilele libere persoanele aflate în șomaj tehnic, cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului, precum și angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.

Câți bani mai primesc angajații care rămân acasă cu copiii

Cu privire la modul de plată al zilelor libere acordate părinților, s-a stabilit ca angajatorul să acorde părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Decontarea către angajator a sumelor necesare pentru plata indemnizației pentru zilele libere acordate părinților se va face de către ANOFM, în termen de 60 zile calendaristice de la depunerea unei cereri și a altor documente la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București din raza în care își desfășoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia.

VEZI DOCUMENTUL AICI

Documentele necesare decontării se depun prin poșta electronică sau prin orice alt mijloc de comunicare agreat, în cel mult 30 zile de la data plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației.

Sumele pentru plata indemnizației vor fi decontate angajatorului din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, iar utilizarea acestora cu altă destinație decât plata cheltuielilor de personal, atrage răspunderea penală.