Fostul avocat al președintelui comunist Nicolae Ceaușescu, generalul Constantin Lucescu, a rememorat evenimentele care s-au petrecut în decembrie 1989. Generalul a mărturisit că alegerea zilei de 25 decembrie pentru executarea lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu nu a fost una „fericită”.
Astăzi, 26 ianuarie 2020, fostul președinte din perioada comunistă, Nicolae Ceaușescu, ar fi urmat să împlinească vârsta de 102 ani dacă nu era împușcat în urmă cu 30 de ani. Fostul avocat al șeful statului și al Elenei Ceaușescu a făcut dezvăluiri importante cu această ocazie. Generalul Constantin Lucescu a avut rolul avocatului în procesul intentat în decembrie 1989 împotriva soților Ceaușescu care au fost împușcați la Târgoviște.
Generalul Constantin Lucescu a povestit că a fost singura persoană care s-a opus condamnării la moarte a Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu. Fostul avocat a vorbit și despre alegerea zilei de 25 decembrie, Crăciunul, spunând că a fost o decizie nefericită.
„Şi astăzi îi mulțumesc lui Dumnezeu că am fost singurul care m-am opus condamnării la moarte, solicitând să fie condamnați să trăiască în condițiile pe care ni le creaseră ei”, a mărturisit fostul avocat, relatează mesagerulneamt.ro.
Totodată, generalul Constantin Lucescu a mai vorbit și despre alegerea zilei de 25 decembrie 1989 ca fiind ziua executării Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu. Fostul avocat al președintelui comunist regretă că s-a luat decizia ca soții Ceaușescu să fie omorâți de Crăciun.
„Exegeților care critică condamnarea și executarea soților Ceușescu în ziua de Crăciun, trebuie să le recunosc că, într-adevăr, alegerea zilei de Crăciun pentru judecarea și executarea Ceaușeștilor nu a fost fericită”, a adăugat fostul apărător, potrivit sursei menționate.
Fostul avocat susține că Revoluția de acum 30 de ani nu a fost altceva decât o lovitură de stat ai căror declanșatori nu s-au găsit nici până în ziua de azi.
Totodată, fostul apărător al lui Nicolae Ceaușescu a mai adăugat că organizatorii evenimentelor din decembrie 1989 și-ar fi dorit ca numărul persoanelor moarte în perioada respectivă să fie mult mai mare. În plus, generalul îi numește pe românii de acum 30 de ani „figuranții istorici ai unei lovituri de stat”.
„Considerând evenimentele din decembrie ’89 ca induse şi impuse din afară, categoric că autorii reali ai Revoluţiei române doreau să găsească, să constituie şi să condamne vinovaţi din interior pentru vărsarea de sânge.
Cât de cinică a fost această proclamare, puteţi observa din modul în care presa, dar cu pregnanţă radioul şi televiziunea, anunţau deja omorârea a peste 60.000 de oameni la momentul 25 decembrie 1989, vorbindu-se peste tot de Securitatea şi Armata lui Ceauşescu, care se opuneau voinţei populare de dărâmare a regimului”, a adăugat fostul procuror militar înainte de 1989.