Florii 2018. Ce semnifică ramurile de salcie primite de la biserică

Ionuţ Cataramă   
în Stiri de ultima ora
30/03/2018, 21:13
Florii 2018. Ce semnifică ramurile de salcie primite de la biserică
Ce semnifică ramurile de salcie primite de la biserică

Cu toate că oferirea ramurilor de salcie nu au un temei religios, scriptic, potrivit dogmelor creştin-ortodoxe, acest obicei există cel puţin din secolul IV. Salcia are o reputaţie deloc de neglijat în istorie, fiind asociată adesea ca plantă vindecătoare.

Salcia reprezintă fecioria

Una din sărbătorile de care se leagă profund ramura de salcie este De Thesmophoria, o sărbătoare legată de cultul a două femei, Demeter şi Core. Acestea îşi făceau din ramurile de salcie un pat în care îşi petreceau timpul de sărbătoare. Femeia care doarme într-un pat făcut din salcie se dedică în totalitate vieţii de castitate, asta deoarece salcia este planta care îşi distruge singură rodul.

Salcia şi roadele adevărate

Salcia apare pentru prima oară în textele creştine datorită lui Hermas. Pastorul Hermas îi descrie pe martirii creştinismului drept „ramuri de salcie purtătoare de rod”, adică exact contrarul naturii salciei, care îşi distruge florile înainte ca rodul să se lege.

Comparaţia are sens deoarece doreşte să spună că cei care au murit întru iubirea faţă de Hristos, sunt mai vii decât dacă ar fi trăit păgâni.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×