Mark Zuckerberg a anunțat în nenumărate rânduri că Facebook va acorda o atenție sporită controlului parental, tot mai des invocat de utilizatorii din întreaga lume. Și s-a ținut de cuvânt, pentru că rețeaua de socializare este pe cale să introducă noi funcții importante în acest sens.
Modificările anunțate de platforma cu miliarde de utilizatori la nivel global vizează copiii cu vârste de până în 13 ani. Concret, părinții vor putea, printre altele, să urmărească istoricul tuturor conversațiilor pe care le poartă cei mici prin intermediul mesageriei dedicate, informează surse din cadrul companiei americane citate de publicația The Mirror.
De asemenea, noile funcții vor permite controlul total asupra fotografiilor și clipurilor video trimise sau primite de copii. Bineînțeles, Facebook le va oferi posibilitatea de a le șterge definitiv în cazul în care le consideră nepotrivite.
Toate aceste măsuri vin ca urmare a discuțiilor din ultimele luni referitoare la politicile rețelei de socializare pentru protecția celor mici. Nu mai departe de luna august 2019, Facebook a informat opinia publică despre o breșă de securitate apărută chiar în aplicația Messenger Kids. Astfel, copiii puteau intra în grupuri de chat din care făceau parte și membri neaprobați de părinții lor.
Din această cauză, compania americană a intrat în atenția guvernelor mai multor state, care și-au exprimat îngrijorarea față de slăbiciunile controlului parental. Situația a luat amploare odată cu anunțul privind extinderea criptării end-to-end, ceea ce înseamnă că mesajele pot fi văzute doar de utilizatorii implicați în conversație.
Temerea autorităților izvorăsc din faptul că această decizie ar împiedica depistarea persoanelor care abuzează de copii prin intermediul rețelei de socializare. De altfel, la sfârșitul anului trecut, autoritățile de la Washington și de la Londra s-au opus, printr-o scrisoare comună, inițiativei Facebook de a cripta mesajele dintre utilizatorii săi, tocmai pentru a contracara terorismul și abuzurile la care sunt supuși milioane de copii din întreaga lume.
Cele două state propuneau semnarea unui acord special care ar permite forțelor de ordine să solicite companiilor de tehnologie accesul la conținutul mesajelor ce implică astfel de fenomene, în speranța că făptașii vor putea fi detectați într-un timp cât mai scurt. Vorbim despre săptămâni, chiar zile, spre deosebire de momentul actual, când timpul de așteptare poate ajunge și până la doi ani.
În replică, Facebook a afirmat, prin intermediul unui comunicat, că se va opune cu vehemență „eforturilor guvernamentale de a construi instrumente de obținere a informațiilor”. Reprezentanții rețelei de socializare susțin că astfel de practici nu ar face altceva decât să submineze intimitatea și securitatea utilizatorilor săi.