Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă care poate afecta pe oricine, iar consecințele pot fi moderate până la severe, putând duce în cele din urmă la deces. În ianuarie 2019, în România a fost declarată epidemia de gripă, numărul deceselor cauzate de virusul gripal în acest sezon ridicându-se la peste 100.
Perioada de incubație a virusului gripal variază între 1-4 zile, iar adulții pot afecta alte persoane încă înainte de debutul simptomelor. Perioada de contagiozitate durează până la 5-7 zile de la debutul simptomelor, însă poate depăși chiar și o săptămână în anumite situații, în special la copiii mici, cu vârsta până în 5 ani și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Spre deosebire de o simplă răceală, simptomele gripei debutează brusc: febră, mialgie, cefalee, stare generală de rău, tuse neproductivă, dureri în gât și rinită. Gripa trece după 3-7 zile de la debutul simptomelor, însă tusea și starea generală de rău pot persista chiar și mai mult de 2 săptămâni.
Cele mai vulnerabile persoane sunt cele cu vârsta de peste 65 de ani și cele care, indiferent de vârstă, prezintă anumite afecțiuni cronice precum astm, diabet sau boli de inimă. De asemenea, în pericol sunt și femeile gravide, dar și copii mai mici de 5 ani. majoritatea celor care fac gripă se vindecă repede, de la câteva zile la mai puțin de două săptămâni, însă pot exista și complicații majore, care pot duce în cele din urmă la deces: pneumonie virală, exacerbarea bolilor cronice existente, pneumonia bacteriană, sinuzita și otita medie.
Medicii avertizează populația să se prezinte la control în cazul în care simptome alarmante precum:
Pentru a preveni gripa, autoritățile recomandă: