Elevii și studenții au participat, vineri, la un protest mut în semn de solidaritate cu magistrații care protestează față de Ordonanța de Urgență (OUG) 7. Cele trei organizații care au luat parte la protest critică noile modificări aduse Legilor Justiției prin OUG 7 și cer Guvernului abrogarea acesteia.
Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențesti din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) au participat, vineri, la un protest mut în semn de solidaritate cu magistrații care protestează față de OUG 7. „Vineri, 8 martie, începând cu ora 12:30, ne vom uni, timp de 30 de minute, într-un protest mut, în fața sediului ANOSR din Calea Plevnei nr. 61, Sector 1, București (Casa de Cultură a Studenților din Municipiul București), în semn de solidaritate cu protestele magistraților„, au anunțat organizatorii.
„În calitate de reprezentant al elevilor, sunt foarte îngrijorat de modul în care involuează anumite sisteme fundamentale ale țării. Din nefericire, politicul și grupurile de interese acaparează, cu nesimțire, instituții publice a căror funcționare trebuie să fie independentă. Ignorarea opiniei a mii de magistrați este o sfidare crasă a competenței și pregătirii acestora; ei, fiind în centrul actului de justiție, sunt în măsură să spună dacă și ce modificari sunt necesare”, a declarat Petru Apostoaia, președintele CNE.
Aproximativ 100 de studenți și elevi au protestat, vineri, în fața Casei de Cultură a Studenților din Municipiul București. Aceștia au criticat modificările aduse Legilor Justiției. „Solicităm Guvernului să abroge orice prevedere care poate afecta independența justiției, în conformitate cu poziția organizațiilor profesionale ale magistraților, luând în considerare faptul că propunerile acestora au fost validate în cadrul Adunărilor Generale din teritoriu de către mii de judecători și procurori.
Alegerea Guvernului de a ignora opinia actorilor principali ai sistemului de justiție, chiar a celor care aplică legile, este complet sfidătoare și denotă o tendință de guvernare autocratică, improprie unui stat democratic, membru al UE și deținător al Presedinției rotative a Consiliului UE”, se arată într-un comunicat emis de organizațiile care au participat la protest.