Carantina are și efecte pozitive care se văd îndeosebi în marile orașe ale lumii. Noile date științifice arată că există o scădere imensă a poluării aerului. Cerul este mai senin, iar aerul este mult mai proaspăt.
Trăim în vremuri fără precedent. O treime din populația planetei este blocată, traficul aerian este limitat, zeci de fabrici s-au închis și viețile multora au fost întrerupte. Există, totuși, și părți pozitive odată cu instalarea carantinei și izolarea oamenilor pentru a stopa răspândirea noului coronavirus.
Cerul este mai senin și aerul mult mai proaspăt pentru că noile date științifice arată o scădere globală imensă a poluării. La Paris, de exemplu, dioxidul de azot a scăzut cu 54%, iar la Madrid, Milano și Roma, cu aproximativ 50%. În nord-estul Statelor Unite ale Americii și China, calitatea aerului s-a îmbunătățit cu aproximativ 30% față de lunile trecute.
Los Angeles este un oraș recunoscut pentru traficul aglomerat și intens care face aerul aproape irespirabil, dar în ultimele săptămâni, de când cele mai multe activități s-au blocat, oamenii sunt forțați să stea în case, avioanele nu mai zboară atât se des, iar mașinile nu mai sunt pe drumuri, calitatea aerului s-a îmbunătățit.
În New Delhi, cele 21 de zile de carantină au fost declarate ca cea mai lungă perioadă de aer curat, potrivit Agenției Reuters. În imagini se poate vedea diferența. Porțile Indiei din 17 octombrie 2019 versus 8 aprilie 2020.
În 2008, Milano a fost desemnat cel mai poluat oraș din Europa, dar după ce poluarea aerului a scăzut semnificativ în timpul carantimei, orașul arată complet diferit față de cum se prezenta în toamna anului trecut.
Milano este unul dintre cele mai afectate orașe din Italia de noul coronavirus, iar izolarea oamenilor, încă de acum două luni, a redus considerabil aglomerarea străzilor și implicit poluarea aerului.