Echinocțiul de toamnă reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Este momentul în care ziua începe să scadă, în timp ce noaptea începe să crească. Așadar, vom dormi și ne vom odihni mai mult.
Echinocțiul de toamnă are loc în fiecare an în ultima decadă a lunii septembrie, mai exact pe 23 septembrie. În ziua de 23 septembrie ziua devine egală cu noaptea. După data de 23 septembrie, ora 07:50, ziua va începe să scadă treptat până la 22 decembrie când va avea loc solstițiul de iarnă. Potrivit specialiștilor, nopților vor fi mai lungi. Este momentul în care pășim în toamna astronomică.
Echinocțiul de toamnă reprezintă sfârșitul oficial al verii. În această zi soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest. La Polul Nord va începe noaptea polară, în timp ce la Polul Sud Soarele va sta deasupra orizontului până la echinocțiul de primăvară care va avea loc pe 21 martie 2020. În emisfera sudică a Pământului data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.
„Punctul echinocțiului de toamnă, numit și punct autumnal , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică”, potrivit site-ului Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.
În data de 23 septembrie când are loc echinocțiul de toamnă românii păstrează câteva tradiții și obiceiuri. Multe dintre obiceiuri sunt centrate în jurul zilei Crucii. Iată câteva obiceiuri străvechi păstrate și în zilele noastre: