Se anunță vremuri grele pentru profesori. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu vrea să introducă modelul japonez în învățământ. Astfel, cadrele didactice ar urma să fie supuse unor evaluări în concordanță cu modelul respectiv, din 10 în 10 ani, atât la disciplinele pe care le predau, cât și în ceea ce privește metodele noi de pedagogie. Demnitarul recunoaște, însă, că implementarea unui astfel de model este un proces de durată, Ecaterina Andronescu propunându-și totodată să împrumute din sistemul japonez și o caracteristică ce pare a nu se potrivi la noi: profesorii foarte buni să fie transferați la școlile de prestigiu.
„În legea japoneză două lucruri mi s-au părut importante. Şi anume, din trei în trei ani profesorii sunt mutaţi între şcoli de către autorităţile locale. Profesorii cei mai buni sunt trimişi în şcolile unde copiii au nevoie. Dar n-avem cum să aplicăm acest lucru la mentalitatea noastră, la modul în care ne raportăm şi la profesori, şi la autorităţi”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru Hotnews.
Ministrul Educaţiei anunță schimbări majore și spune că intenționează să meargă pe modelul japonez, chiar dacă mărturisește totodată că un astfel de sistem nu se va putea fi implementat cu ușurință la noi. Însă Ecaterina Andronescu pare dispusă să facă orice sacrificiu pentru a reforma sistemul de învățământ din temelii.
„A doua chestiune care mi s-a părut interesantă a fost evaluarea profesorilor din zece în zece ani, atunci când toţi profesorii susţin un program de formare cu două examene, unul din disciplina pe care fiecare profesor o predă, şi celălalt din metodele noi de pedagogie. Poate ne gândim că o asemenea abordare ar trebui să avem şi noi. Nu înseamnă că de mâine, nu înseamnă că profesorii trebuie să se teamă de chestiunea asta. E o idee. Până când ajunge să fie în lege calea e foarte lungă. Ea poate fi în dezbatere publică, şi lăudată, şi criticată”, a mai spus ministrul Educației pentru sursa citată.