Drepturile părinților din România, limitate de lege! Se schimbă toate actele de stare civilă

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
11/01/2019, 17:52
Drepturile părinților din România, limitate de lege! Se schimbă toate actele de stare civilă GALERIE FOTO
Drepturile părinților din România, limitate de lege. Se schimbă toate actele de stare civilă

Drepturile părinților din România vor fi limitate prin lege, iar actele de stare civilă vor fi modificate. Măsurile schimbă substanțial procedurile de stare civilă. În primul rând, părinții nu vor mai putea pune mai mult de trei prenume copiilor, iar certificatele de căsătorie plastifiate vor fi considerate nule. De asemenea, proiectul cuprinde noi termene și proceduri pentru înregistrarea nașterilor, declararea deceselor și schimbarea numelor.

„Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule”, prevede actualul proiect. Documentele plastifiate nu erau acceptate nici până acum, însă nu a existat un cadru legal în acest sens. De asemenea, nașterile vor putea fi înregistrate în termenul cuprins după a 30-a zi de la naștere și până când copilul împlinește vârsta de un an, cu aprobarea primarului. În acest caz, este obligatoriu avizul serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor numai după ce a trecut un an de la naștere.

Certificatele de căsătorie plastifiate vor fi declarate nule
Certificatele de căsătorie plastifiate vor fi declarate nule

Drepturile părinților din România, limitate de lege

Modificările prevăzute în proiect vor limita prin lege drepturile părinților din România, care nu vor mai avea libertatea de a da mai mult de trei prenume copiilor. „Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte. Dacă părinții nu au nume de familie comun sau există neconcordanță între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al nașterii și declarația verbală a declarantului ori prenumele este format din mai mult de trei cuvinte, întocmirea actului de naștere se face pe baza declarației scrise și semnate de ambii părinți, din care să rezulte numele de familie și prenumele copilului”, scrie în proiect.

În schimb, căsătoriile vor putea fi încheiate și de către ofițerul de stare civilă la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular de carieră al României, dacă unul dintre soți, cetățean român, are domiciliul în raza celor două instituții.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×