Împreună cu directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, Adrian Streinu Cercel, primarul Gabriela Firea este gata să pună în aplicare un plan care presupune testarea colectivă a bucureștenilor pentru coronavirus. Concret, echipe din cadrul unității medicale ar urma să se deplaseze „din ușă-n ușă”, pentru a avea o evidență cât mai exactă a cazurilor de îmbolnăvire.
Chiar dacă demersul celor doi se bucura de susținerea ministrului Sănătății, Victor Costache, acesta nu a fost pe placul lui Ludovic Orban și a celorlalți lideri ai Partidului Național Liberal. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care Costache și-a prezentat joi dimineață demisia din funcție.
Atitudinea premierului a stârnit, însă, un val de reacții în spațiul public, majoritatea extrem de critice la adresa deciziei de a nu susține planul testării în masă a bucureștenilor. Unul dintre cele mai dure comentarii pe marginea acestui subiect îi aparține lui Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației.
Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, jurnalistul încearcă să identifice motivele pentru care Orban a refuzat vehement planul conceput de managerul Institutului de Boli Infecțioase și sprijinit de Primăria Capitalei.
Potrivit lui Pătraru, „ordinul pe unitate e să se raporteze cât mai puține cazuri de coronavirus”, pentru ca imaginea actualului Executiv să nu aibă de suferit. Totodată, prezentatorul TV îi îndeamnă pe cei care îi urmăresc activitatea în mediul online să rămână acasă, pentru că „situația reală nu are nicio legătură cu ceea ce prezintă Guvernul”.
„De ce nu vrea Orban testare în masă? A răspuns chiar Orban, în această dimineață, fără să-și dea seama. Explic. I-a pus mai devreme o reporteră o întrebare capcană: pe o scară de la 1 la 5, ce notă ați da felului în care România face față luptei cu noul coronavirus?
De ce capcană? Pentru că toate previziunile specialiștilor (inclusiv asta ar fi dus la demisia lui Costache) spun că va fi jale în România peste două săptămâni, când mai ales cazurile din mediul rural (unde mulți de-afară au venit la mămica și la tăticu) vor exploda.
Primesc zilnic și eu mesaje de la oameni care au pierdut deja pe cineva drag și sunt convinși că decesul a fost grăbit de Covid, doar că li s-a spus că nu mai are sens să li se facă testul, pentru că ordinul pe unitate e să se raporteze cât mai puține cazuri de Covid. Deci, sistemul răspunde cum îi place lui cel mai mult, cum a fost învățat, să țină totul sub preș, să ascundă.
Le-am propus unor medici și asistente care mi-au raportat cazuri incredibile la care au asistat, cu abuzuri ale șefilor de spitale, să intre în direct de luni, la Starea nației live (de la 19,00, pe fb și yt). Cei mai mulți refuză pur și simplu, pentru că se tem. Da, încă se tem. Dar sunt și unii care vor să vorbească.
Revenind la întrebarea capcană, când vor exploda aceste cazuri și decesele, televiziunile vor pune în buclă un răspuns eventual greșit al lui Orban. Iar Orban a mușcat din plin. În loc să spună ceva de genul: important este că facem tot ce putem cu resursele pe care le avem, nu dăm note, vom fi judecați la final, sperăm să nu ajungem în situația Italiei, Spaniei, chiar în situația Statelor Unite, unde spitalele nu mai fac față, unde medicii nu au materiale de protecție și discutăm, vorba aceea, de cea mai tare țară din lume, Orban a tras aer în piept și a spus, ca orice inteligent care nu e destul, dacă nu e și fudul: ”uitați-vă la date! În urmă cu o lună, România avea un caz, Spania avea două”.
Uau! Deci, Orban este ori foarte, foarte… naiv, crezând că dacă nu testăm masiv înseamnă că nu există bolnavi, ori foarte ticălos. Și întreb: asta e strategia politică decisă cu o lună în urmă și cu care se pare că nici Costache, spun surse din Guvern, nu a fost de acord? Și cu care nici Arafat (marginalizat cât se poate la ordinul lui Orban) nu ar fi de acord, dar nu pricep de ce nu spune asta.
Toți specialiștii lumii spun, urlă: testați, testați, testați!, toate țările s-au mobilizat pentru a face cât mai multe teste, Germania testează într-o zi cât am testat noi într-o lună, iar noi stăm și raportăm cazuri din ce în ce mai puține, inducând ideea că România face față fără probleme situației. De-aia Orban refuză vehement testările în masă?
Dacă da, logica lui Orban e strict politică: testăm puțin, raportăm puțin, iar dacă se împute treaba spunem că asta e, fraților, peste tot a fost dezastru, am fost copleșiți de numărul mare de bolnavi, doar nu voiați să ne descurcăm noi mai bine decât Italia, decât Spania, decât SUA, nu v-am spus că eram total nepregătiți, că am găsit stocuri zero la spitale, din cauza PSD, ce voiați să facem?
Practic, toate declarațiile lui Orban, puse cap la cap, duc către concluzia că asta e strategia guvernului. O strategie mizerabilă nu doar de comunicare, ci și de acțiune, care nu m-ar mira să aibă la bază ideea că de murit se va muri în mare măsură în rândul electoratului pesedist, nu, LuCovid? Groaznic.
Și ne mai mirăm că în condițiile astea – în care netestând raportăm cazuri din ce în ce mai puține – din ce în ce mai mulți oameni ies din case ignorând indicațiile autorităților? Păi, ce pericol există, Orbane, dacă oamenii văd la televizor că la noi sunt doar câțiva bolnavi, dacă sunt județe întregi cu zero cazuri raportate?
Of, ce să zic, nu mi-am dorit niciodată până acum să mă înșel în legătură cu ceva cum îmi doresc acum. Stați în casă, situația reală nu are nicio legătură cu ceea ce prezintă Guvernul. Să fim noi responsabili!”, a scris Dragoș Pătraru pe contul său de Facebook.