Preşedintele american Donald Trump a suspendat toate călătoriile din Europa către SUA în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului. Cel mai puternic om de pe planetă a luat această decizie pentru o perioadă de 30 de zile.
Restricţiile „dure, dar necesare” nu vor fi aplicate în cazul Marii Britanii, unde au fost înregistrate peste 460 de cazuri de îmbolnăvire. În Statele Unite au fost confirmate peste 1.135 de cazuri şi 38 de decese.
„Pentru a împiedica noile cazuri să treacă malurile noastre, vom suspenda toate călătoriile din Europa”, a spus Trump, din Biroul Oval. „Noile reguli vor intra în vigoare vineri, la miezul nopţii”.
Preşedintele a mai spus că Uniunea Europeană „a eşuat” în luarea unor măsuri de precauţie similare celor americane. La scurt timp după discursul lui Trump, un decret prezidenţial a fost publicat. Acesta prevede că interdicţia se aplică tuturor celor care au fost în spaţiul Schengen cu 14 zile înainte să ajungă în SUA.
Acest lucru semnifică faptul că ţări ca România, Bulgaria, Irlanda şi Croaţia – membre UE, dar în afara Schengen – sunt excluse de măsură. Suspendarea călătoriilor, a mai spus Trump, se va aplica şi transporturilor comerciale din Europa în Statele Unite.
Într-un mesaj publicat apoi pe Twitter, preşedintele a spus că nu va fi afectat comerţul. „Restricţiile opresc oamenii, nu bunurile”, a scris președintele SUA. Trump a mai precizat că plănuieşte să acorde împrumuturi de miliarde de dolari micilor afaceri şi a îndemnat Congresul să adopte măsuri privind scutirea de impozite.
În mai multe state americane a fost decretată stare de urgenţă. Cel mai recent, guvernatorul statului Washington, principalul focar din SUA, a hotărât să interzică evenimentele la care participă mulţi oameni.
Decizia lui Trump nu a fost primită prea bine. Statele Unite nu s-au coordonat cu Uniunea Europeană (UE) şi nici nu au notificat-o cu privire la suspendarea călătoriilor din ţări europene hotărâtă de Washington în lupta împotriva răspândirii epidemiei noului coronavirus, a dezvăluit un diplomat european.
Preşedintele american a anunţat că administraţia sa a discutat regulat cu aliaţii Statelor Unite despre această măsură, însă reprezentanţii UE nu au fost notificaţi înaintea deciziei Washingtonului, a declarat diplomatul citat sub protecţia anonimatului.
”Nu a existat un anunţ în amonte, nu a existat coordonare aşa cum a spus preşedintele (american)”, a declarat diplomatul european sub protecția anonimatului.