Doina Cornea a participat la Revoluția din 1989, deși era urmărită de Securitate! ”Dârdâiam de frică că vor trage în noi”

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
04/05/2018, 09:02
Doina Cornea a participat la Revoluția din 1989, deși era urmărită de Securitate! ”Dârdâiam de frică că vor trage în noi”
Doina Cornea a participat la Revolutia din 1989

Disidenta anticomunistă Doina Cornea a fost, începând cu 1982, anul în care a trimis prima scrisoare la Europa Liberă, una dintre cele mai curajoase voci care au criticat regimul Ceauşescu, fără a ţine cont de presiunile şi ameninţările la care a fost supusă, atât ea, cât şi familia ei.

De curaj a dat dovadă şi în 21 decembrie 1989, când ştiind că este supravegheată atât de Miliţie, cât şi de Securitate, a ieşit în stradă la Cluj-Napoca, alături de protestatari, riscând să fie împuşcată de gloanţele militarilor care deschiseseră focul în centrul oraşului cu doar câteva ore mai devreme.

Doina Cornea a participat activ la Revoluția din 1989

Într-un interviu acordat unui istoric, Doina Cornea a vorbit despre Revoluția din 1989 și ce a făcut în acele zile. „Eu am instinctul conservării extrem de dezvoltat. Dârdâiam de frică că vor trage în noi. Dar, ca şi cu „Europa Liberă”, poţi să dai înapoi în astfel de situaţii? Nu se poate! Să fi ştiut că mor, că fac un infarct de frică şi tot m-aş fi dus. I-am mai domolit puţin, ne-am oprit la Teatru, apoi am trecut pe sub puştile soldaţilor care se aflau acolo unde era mai demult sediul partidului. Erau taburi şi soldaţi pe taburi cu puşti. Atunci am început să strigăm: „Armata a cu noi!“, povestea disidenta despre ziua de 21 Decembrie 1989, zi în care a ieşit în stradă, alături de oameni, ştiind că armata a ucis oameni în urmă cu doar câteva ore. Disidenta anti-comunistă Doina Cornea a trecut în neființă vineri, la vârsta de 87 de ani.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×