Diseară are loc primul pătrar al lunii. Poate fi văzut pe cer cu puțin înainte de ora 20:00
Primul pătrar al lunii octombrieare loc pe data de 5, la ora 19:54, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Așadar, primul pătrar poate fi observat chiar și cu ochiul liber, dacă cerut este senin.
Primul pătrar al lunii octombrie are loc pe data de 5 octombrie
Când are loc primul pătrar, se poate observa mai ușor relieful selenar datorită poziției favorabile a iluminării Solare. Luna se poate observa cel mai bine cu trei zile înainte de Primul Pătrar, până la Lună Plină. Acest interval în care Luna este vizibilă durează însă timp de 9 zile. O faza a lunii reprezinta mai exact portiunea luminata sau aparenta ei ce poate sa fie vazuta de un observator, indiferent la ce se refera acesta.
Din punct de vedere astrologic, acest fenomen poate influența în mod pozitiv viața mai multor zodii. Specialiștii în astrologie spun că nativii născuți în zodia Racului sunt cei mai avantajați, întrucât luna este patronul lor spiritual. Ei ar trebui să se aștepte la un salt calitativ în existență.
Luna Nouă este atunci când Luna are poziția de mijloc, deci stă înte Soare și Pamant. Atunci ea primește lumină de la Soare exact pe partea pe care nu o putem vedea, drept urmare vom avea o Lună total întunecată. Deci ca și obseratori de pe Pământ nu vom vedea nimic.
Primul Pătrar se formează atunci când Luna se află la o distanță de 90 de grade spre Est în raport cu Soarele, deci noi vom vedea de pe Pământ o suprafață luminată doar pe jumătate. Partea vizbilă este cea situată în dreapta astrului.
Luna Plina este atunci cand avem urmatoareapozitie: Luna – Pamant – Soare, deci Luna se afla intr-un raport de 180 de grade cu Soarele, astfel incat este vizbila o intreaga fata de a sa. Numim aceasta faza si „partea luminata a Lunii”, chiar daca ea devine si intunecata la randul sau. In aceasta faza Luna va aparea in momentul in care Soarele dispare si invers, va disparea in momentul in care Soarele apare.
Ultimul Patrar este atunci cand Soarele are Luna in partea de Vest situat tot la 90 de grade iar aici vom putea vedea partea din stanga ca fiind luminata. Cele patru faze sunt calculate in mod diferit pentru fiecare an, iar nivelul de dificultate atins de acest intreg sistem este departe de interesul nostru, lucrul important fiind numai faptul ca ele se repeta la un interval de 29.5 zile. Perioada in care are loc fenomenul poarte denumirea de perioada sinodica. Luna, satelitul nostru natural, are insa si perioada siderala, aceasta fiind calculata la intervalul de 27.3 zile, asa cum am mentionat putin mai sus, dar despre acestea vom discuta pe parcursul altor articole.