Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului(INFP) a vorbit despre procedurile care se pot face înaintea unui eventual cutremur major în România. Acesta a afirmat că poate doar să anunțe ” autoritățile cu 25 de secunde înainte”. Constantin Ionescu, reprezentantul INFP, a dat câteva detalii despre unicele proceduri care se pot face în cazul în care România va fi afectată de un cutremur îngrozitor. Pe scurt, zilele anterioare au fost făcute câteva simulări cu privire la dispozițiile care se pot face în cazul unui seism violent în țara noastră.
Astfel, după un scenariu, s-a produs o mișcare tectonică de 7,5 grade pe scara Richter, ce a fost urmat de replici. Ulterior, Directorul INFP a făcut declarații pentru postul Antena 3 despre ce se poate face în cazul unui asemenea cutremur. ”În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic putem anunța autoritățile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în București, după aceea primesc parametrii cutremurului, cum a fost și cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri.
Directorul INFP, despre procedurile în cazul unui cutremur major în țară
Dar pe lângă aceste informații, noi putem estima care a fost distribuția intensităților în teritoriu față de zona epicentrală, astfel încât, în funcție de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile”, a declarat Constantin Ionescu.
Potrivit spuselor acestuia, felul de percepție al mișcărilor plăcii tectonice, cea mai alterată zonă este Vrancea, asta la nivelul de localități. ”Zona Vrancea e cea mai afectată privind felul de percepție al cutremurelor și intensitatea la nivel de localități. După care se distribuie către Buzău, către nord… Sunt calcule care se bazează pe informațiile privind tipul de clădiri și anul de construcție”, a completat directorul INFP.