La 30 de ani de la Revoluția din 1989, românii încă își aduc aminte cu ură de Elena Ceaușescu, despre care se spunea că era chiar mai rea decât soțul ei, dictatorul Nicolae Ceaușescu!
Pe data de 7 ianuarie s-au împlinit 103 ani de la nașterea Lenuța Petrescu, care avea să devină Ceaușescu. S-a născut într-o familie săracă, în anul 1916, în satul Petrești, județul Dâmbovița. După ce a terminat patru clase, ”Lenuța lui Briceag”, cum i se spunea în ținutul natal, se mută cu fratele său în București. În anul 1939 intră în rândurile Partidului Comunist din România, unde-l va întâlni pe Nicolae Ceaușescu. Cei doi se căsătoresc în 1947.
Până la alegerea lui Nicolae Ceaușescu în funcția de secretar general al PCR, Elena a ocupat posturi puțin importante, cum ar fi cel de secretară în Ministerul Afacerilor Externe. Odată cu ascensiunea soțului său, Elena a început să preia funcții importante în aparatul de stat și în conducerea Partidului Comunist. Până în anul 1969 nu cumulează nicio funcție politică, fiind directoare la ICECHIM (Institutul de Cercetare Chimică). În 1972 a devenit membru al Comitetului Central al PCR. Din anul 1979 numele Elenei Ceaușescu este asociat „Cabinetului nr. 2”, devenind astfel a doua persoană în stat din punct de vedere al importanței politice.
Lavinia Betea, poate cel mai atent observator din ultimii ani al cuplului Ceaușescu, susține că eticheta de ”piază rea” nu i se va mai putea niciodată dezlipi.
”În fond, Elena Ceaușescu a fost o semidoctă, care a făcut mult rău celor din jurul ei. Ascensiunea ei începe în 1976, când este numită șeful de cadre a celor mai înalte foruri ale Partidului Comunist. Din acel moment, deși în nomenclatorul de partid funcția sa era departe a fi în top, începe să primească tot felul de mesaje și de atenții, inclusiv mesaje personale de felicitare, semn că servilismul la români a fost și continuă să fie extrem de sensibil”, susține cea care anul trecut a publicat la Editura Corint volumul ”Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu”.
În 1980 Elena Ceaușescu a fost aleasă deputat în Marea Adunare Națională și a deținut funcția de prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniștri. Deține această funcție până în decembrie 1989, făcând parte din guvernele Verdeț 2 (29 martie 1980 – 20 mai 1982), Dăscălescu 1 (21 mai 1982 – 28 martie 1985) și Dăscălescu 2 (29 martie 1985 – 22 decembrie 1989).
În timpul revoluției române din 1989, Elena Ceușescu a fost arestată, a fost condamnată la moarte și executată, împreună cu soțul ei, Nicolae Ceaușescu. Cei doi au fost executați prin sentința Tribunalului Militar Excepțional înființat printr-un decret al CFSN pe 24 decembrie 1989. Înaintea execuției, fiind pusă în față cu executarea separată a fiecăruia și referindu-se la soțul ei, a afirmat: „Împreună am luptat, împreună murim!”.