Laura Codruța Kovesi a fost invitatul special al Andreei Esca în emisiunea sa de la Europa FM. În cadrul interviului, fosta șefă a DNA a vorbit despre lucruri neștiute de noi despre ea, cum ar fi muzica pe care o ascultă, momentul cel mai greu din viața sa, serialul care o inspiră și dacă dorește să devină mămică. Printre toate aceste subiecte, a fost întrebată și care sunt dulciurile favorite ale copilăriei. Kovesi a răspuns, fără să șovăie niciun moment, „Papanași fierți”, dar a menținut secretul asupra rețetei lor.
Desertul preferat al Laurei Codruța Kovesi
În Ardeal, papanașii fierți reprezintă desertul de pe masa tuturor și sunt gătiți de foarte mult timp. Rețeta este moștenită din bătrâni și diferă de ce a papanașilor clasici, pe care îi știe toată lumea, prăjiți în ulei și care se servesc cu smântână și dulceață. Se pare că rețeta preferată de Kovesi e mult mai simplă. Iată în continuare pașii pe care trebuie să-i faceți pentru a prepara papanași fierți, desertul preferat de laura Codruța Kovesi în copilărie.
- Pasul 1: Se ia un kilogram de făină (sau mai mult, în funcție de câți papanași doriți să faceți), se pune brânză dulce într-un bol adânc, peste care se adaugă un ou întreg. Dacă aveți mai mult de un kilogram, puneți două ouă. Evident, adăugați peste compoziție și un praf de sare. Peste brânză și ou turnați griș de grâu, 250 de grame, în ploaie. Frământați brânza cu grișul și oul până va rezulta o pastă omogenă, care nu se mai lipește de mâini. Atenție: dacă puneți prea mult griș, papanașii vor ieși prea tari.
Fosta șefă a DNA adoră papanașii fierți
- Pasul 2: Pentru prepararea pesmetului se ia un pachet mare de biscuiți și se sfărâmă mărunt. Se încinge o tigaie, se pune pe foc puțin ulei, apoi se pun biscuiții în tigaie. Biscuiții se amestecă la foc mic și când prind culoarea aurie se adaugă zahăr după gust, apoi se omogenizează cu biscuitele și se stinge focul.
- Pasul 3: Puneți într-o oală mică apă peste jumătatea vasului și lăsați să ajungă la temperatura de fierbere. Se ia compoziția de brânză și se fac bile de mărimea unui ou. Acestea se pun în oală cu apă și se lasă la fier până când papanașii se ridică singuri la suprafața apei. Când s-au ridicat, aceștia se scot cu o strecurătoare mică și se pun în tigaia cu pesmet. Se învârt prin tigaie, pentru a fi acoperiți de biscuite, apoi se scot într-un alt vas. POFTĂ BUNĂ!