A fost descoperită o exoplanetă a cărei mărime este de 40 de ori mai mare decât cea a Pământului și se află la aproximativ 730 de ani lumină, în deșertul fierbinte al Neptunului. Ar putea fi vorba de nucleul unui gigant gazos.
Experții consideră că este vorba de nucleul rămas al unei planete extrasolare, numit TOI-849b, și că straturile sale exterioare ar fi putut fi zguduite de radiația cosmică a unei stele vecine sau este vorba de o cicnire cu o altă planetă.
Alte date sugerează că este posibil să nu fi existat suficientă materie primă pentru ca exoplaneta să se formeze complet, tocmai de aceea s-a dezvoltat doar nucleul și nu atmosfera completă.
Chiar dacă istoria planetei extrasolare rămâne un mister, oamenii de știință au putut arunca o primă privire în interiorul unui gigant pe gaz și, potrivit lor, acesta pare a fi similar cu Jupiter și Saturn.
TOI-849b a fost descoperit pentru prima dată în 2018 de Transiting Exoplanet Survey Satellite din cadrul NASA. Datele culese de la Observatorul Paranal din Chile și de la Observatorul Las Cumbres Telescopul global dezvăluie că exoplaneta are un diametru de aproximativ 3,45 ori mai mare decât cel al Pământului și este similar cu cel al lui Neptun.
Toate informațiile combinate arată că TOI-849b este cea mai densă planetă cu dimensiunea Neptun descoperită până în prezent.
Lumea extraterestră se află la aproximativ 730 de ani lumină de Pământ în „deșertul fierbinte al Neptunului”, care este o zonă misterioasă într-un spațiu adânc plin de planete de dimensiunea Neptunului care își orbitează îndeaproape stelele.
Potrivit space.com, Sean Raymond, astrofizician la Observatorul de la Bordeaux din Franța, a declarat că, deoarece nu există o mulțime de planete de această dimensiune, cele care se află acolo orbitează foarte mult pe o stea.
Deoarece TOI-849b se află în imediata apropiere a stelei sale, oamenii de știință implicați în descoperire, spun că atmosfera sa poate fi distrusă de radiațiile cosmice.
Cu toate acestea, o căldură atât de mare nu ar fi fost suficientă pentru a dezgoli planeta până în miezul ei. Exoplaneta misterioasă are doar aproximativ 6,7 miliarde de ani și având în vedere distanța față de steaua sa, oamenii de știință spun că ar fi pierdut doar câteva procente din masa sa.