Dinozaurii aveau sânge cald încă de la apariţia lor, în urmă cu 75 de milioane de ani în urmă. Nişte fragmente de coji de ouă de dinozaur desoperite în localitatea Alberta, Canada, le-a permis cercetătorilor să concluzioneze că aceste mamifere aveau sânge cald.
Mai multe fragmente de coji de ouă de dinozaur descoperite în Canada le-au pemis oamenilor de ştiinţă să concluzioneze că animalele presitorice avea sânge cald.
Studiile arată că dinozaurii aveau temperatura corpului între 35 şi 40 de grade Celsius, asemănătoare cu ale păsărilor moderne din ziua de azi. De asemenea, cercetători din cadrul Universităţii ebraice din Ierusalim şi ai universităţii Yale au cercetat legăturile chimice ale scoicilor pentru a măsura temperatruile uriaşilor din trecut.
Experţii au descoperit patru tipuri diferite de dinozaur, care, de-a lungul mileniilor, au evoluat şi au devenit păsări cu sânge cald. Fosilele descoperite în Canada ajută cercetătorii să obţină informaţii clare a temperaturilor animalelelor preistorice.
Sânge mai cald avea speciile de la Ecuator, potrivit profesorul Hagit Affek, ca şi temperaturile de la exterior. Dinozaurii au fascinat încă de la prima lor descoperire, în aceiaşi măsură pe oamenii de ştiinţă dar şi pe oamenii normali.
Acum, se pare că misterul fost elucidat, descoperirea însemnând că dinozaurii aveau sânge cald. Studiul a fost publicat în revista Science Advances. Acesta arată cum au calculat cercetătorii temperaturile vechilor animale.
Tehnica se numeşte geochimie izotopică aglomerată. Metoda analizează legăturile chimice dintre izotopii grei din mineralele cu carbonatul de calciu. Meoda le-a permis oamenilor de ştiinţă să calculeze temperatura cojii ouălelor, precum şi temperatura mamei care a depus oul.
De asemenea, experţii au cercetat o coajă de ou de dinozaur veche de 69 de milioane de ani din România. Coaja ar fi aparţinut unui titanosaur „pitic”.
Pe măsura evoluţiei, dinozaurii au renunţat la caracteristicile şopîrlelor, au devenit animale cu sânge cald. „Ouăle Mayasaura – o specie de dinozaur asemănătoare cu șopârlă pe care am testat-o - au fost deja capabile să-și auto-regleze temperatura corpului, la fel ca verișorii lor cu sânge cald, ca niște păsări, Torrdons”, a spus dr. Affek.