Coronavirusul continuă să facă victime pe bandă rulantă, spre disperarea autorităților care ridică neputincioase din umeri, în absența unui tratament împotriva cumplitului agent patogen descoperit la începutul anului, în China. În tot acest timp, românii nu fac altceva decât să ia în derâdere epidemia ce pare să se extindă, încet dar sigur la nivel global. Și nu oricum, ci printr-o manea „interpretată”, culmea, de trei copii.
În videoclipul publicat recent pe Youtube se poate observa cum protagoniștii, doi băieți și o fată, cântă și dansează cu foc, amuzându-se copios pe seama bacteriei care a infectat deja 1.778 de persoane, provocând moartea a peste 635 dintre acestea.
„Corona-i virus chinezesc/Pe români îi zăpăcesc/Vrea să-i ţină închişi în casă/Să nu aibă pâine pe masă”, sunt doar câteva dintre versurile melodiei care face furori în mediul online, înregistrând un număr record de vizualizări în mai puțin de o săptămână de la lansare.
„Că românii sunt căliți/ și de viruși, și de griji”, mai spun cei trei copii în maneaua dedicată coronavirusului chinezesc, încercând, parcă, să-și justifice în acest fel gestul incredibil.
Nu toată lumea a gustat, însă, parodia celor mici. În secțiunea destinată comentariilor pentru acest clip se regăsesc și câteva extrem de critice la adresa celor care i-au îndemnat pe copii să cânte maneaua respectivă. În timp ce unii dintre internauți cer Protecției Copilului să se sesizeze și să ia măsurile potrivite, alții trag un puternic semnal de alarmă, propunând un joc de imaginație.
„Ce ne facem dacă virusul ne îmbolnăvește și pe noi? Vă spun eu, murim cu zile”, sau „În China nu e obligat nimeni să stea în casă,sunt deschise magazinele pentru alimente, ca să nu moară oamenii din casă. Unde mai pui că unii chinezi construiesc un spital pentru coronavirus”, sunt doar câteva dintre reacțiile stârnite de maneaua dedicată coronavirusului chinezesc.
În timp ce milioane de români se distrează copios pe seama bacteriei ce riscă să infecteze întreaga lume, cercetătorii britanici și-au asumat responsabilitatea conceperii unui vaccin care să stopeze evoluția acesteia. Și au și reușit, pentru că tratamentul se pregătește să intre deja în faza de testare.
Într-un interviu acordat postului britanic Sky News, Robin Shattock, liderul echipei de cercetători din cadrul universității Imperial College din Londra, a subliniat că în termen de 14 zile ar putea fi demarate testele pe animale. Din vară, acesta ar urma să fie administrat și oamenilor, în cazul în care va primi finanțarea necesară.
Vaccinul respectiv face parte dintr-un proiect internaţional ce vizează dezvoltarea unui remediu împotriva epidemiei de coronavirus chinezesc. Chiar dacă nu va folosi la combaterea actualului focar, se va dovedi esențial în cazul declanșării unui focar viitor, promit specialiștii.
„Focalizările convenţionale durează cel puţin doi sau trei ani, înainte de a putea ajunge măcar în clinică”, a explicat Shattock, însă echipa sa a accelerat semnificativ acest proces, reușind astfel să dezvolte un potenţial vaccin în laborator în decurs de 14 zile.