De ce nu e bine să faci nuntă de Sâmbăta Morților. Pericolul care îi paște pe miri

Claudiu Ilie    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
02/11/2019, 08:30
De ce nu e bine să faci nuntă de Sâmbăta Morților. Pericolul care îi paște pe miri
De ce nu e bine să faci nuntă de Sâmbăta Morților. Pericolul care îi paște pe miri

Sâmbăta Morților, cunoscută ca și Moșii de Toamnă, este prăznuită în data de 2 noiembrie și este o sărbătoare populară dedicată pomenirii celor trecuți în neființă. Cu acest prilej se aduc la biserică prinoase (colivă, vin, colaci) care, după ce sunt binecuvântate, se împart pentru sufletele adormiţilor noştri, iar , oamenii trebuie să meargă la Liturghie curați și, atenție, îmbrăcați în straie de sărbătoare.

Motivul pentru care nu e bine să faci nuntă de Sâmbăta Morților

Sunt mai multe tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare, iar unele dintre ele se referă la ce nu trebuie să faci azi. În această zi nu ai voie să speli haine, să faci curat în gospodărie sau să faci alte munci. Sâmbăta Morților este dedicată rugăciunii pentru sufletele celor adormiți și trebuie începută din zori pentru a participa la Sfânta Liturghie, slujbă ce are loc înaintea celei de pomenire a celor decedați. De asemenea, nu este bine să faci nuntă astăzi, o superstiție populară spunând că cei care se căsătoresc în ziua pomenirii morților vor avea un mariaj scurt.

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca „Moşii de toamnă”. Așadar, anul acesta, pe data de 2 noiembrie, de Sâmbăta Morților, în toate locaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se va oficia şi parastasul pentru cei trecuţi la Domnul. De moșii de toamnă se spune o rugăciune extrem de puternică pentru iertarea păcatelor celor trecuți de-a dreapta Domnului, ori a celor care au îndurat chinuri groaznice și au murit pentru dreptatea lor.

Rugăciunea de spus în Sâmbăta Morților

„O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine Preacurată năzuim. Tu ești cetate tare și mijlocitoarea și acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credință și nădejde. Ceea ce ești binecuvântată, te rugăm, ascultă rugăciunea nevrednicilor robilor tăi și solește întotdeauna pentru adormiții robii tăi. Tu pururea mijlocești pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreapta credință și care aleargă sub acoperământul tău și se roagă cu credință pentru cei bolnavi, năpăstuiți și întristați, însă mijlocirea ta și rugăciunea, ne este și mai trebuincioasă după moartea noastră. După Dumnezeu la tine avem nădejde tare, căci nimeni din cei ce se roagă ție, nu iese fără ajutor, ci numai cu bucurie, mângâiere și îndulcire. Preasfânta Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău și Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiți iertarea păcatelor”, este rugăciunea pentru iertarea păcatelor pe care creștinii o adresează Maicii Domnului, Cea pururea mijlocitoare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×