Laura Codruța Kovesi a vorbit despre depunerea plângerii la CEDO. Miercuri dimineață, fosta șefă a DNA a explicat, la intrarea în archetul General de ce a sesizat CEDO după recovarea sa din funcția de procuror-șef al DNA. Totodată, aceasta a menționat că i-au fost ”încălcate drepturile fundamentale” și că nu a cerut despăgubiri pentru acest lucru. De asemenea, a precizat că nu dorește ”repunerea pe funcție”. ” Nu este vorba despre bani.
Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despăgubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv”, a declarat Codruța Kovesi.
”Practic, într-o procedură în care eu nu eram parte, nu am fost citată, nu am avut dreptul să îmi fac apărarea, mi s-a aplicat o sancțiune de către CCR, cu toate că acestă atribuție nu este prevăzută. Orice cetățean al acestei țări are dreptul să conteste o astfel de măsură, ori în cazul meu decizia a fost definitivă.
Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarea unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.
Plângerea fostei șefe a DNA a venit după șase luni distanță de la revocarea sa din funcție. ”Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională”, a declarat Codruța Kovesi.