Cutremure în România! Mai multe seisme au avut loc pe teritoriul țării noastre

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
22/12/2018, 17:35
Cutremure în România! Mai multe seisme au avut loc pe teritoriul țării noastre
Cutremure succesive în România!

România a avut parte de cutremure succesive în cursul zilei de sâmbătă. În Buzău, a fost un seism cu 2.4 magnitudine, iar altele au fost înregistrate la granițele teritoriului țării, în Serbia și Bulgaria. În ziua de vineri, trei cutremure s-ar resimțit în țară, potrivit celor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Din păcate, doar în ultimele 21 de zile România a simțit 21 de seisme, cel mai mare dintre acesta a avut 3, 8 magnitutine pe scara Richter. Românii se întreabă când va fi seismul de o itensitate mai mare, după cum prevăd replicile. Ce anunță specialiștii în perioada sărbătorilor?Aceștia spun că unul cu magnitudinea de 8 își va face apariția.

România se cutremură! Seisme succesive sâmbătă!

Primul seism și-a făcut apariția la Buzău, în ziua de vineri, 21 decembrie 2018. Latitudinea acestuia a fost de 45.4991; longitudine 26.3497, având o magnitudine de 2,4 ml și adâncimea de 112 de km. Al doilea cutremur a fost în Serbia, la orele 02:42:06 și a avut o magnitudine de 2.2 ml, la o adâncime de 19 km. Cel de-al treilea seism a fost localizat în Bulgaria de Institutul Național pentru Fizica Pământului, l aorele 10:14:38. „În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri. Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.

Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie către Buzău, către nord. Dacă seismul ar fi noaptea, toată populaţia s-ar găsi în clădirile rezidenţiale şi atunci numărul victimelor ar fi mult mai mare faţă de situaţia când cutremurul s-ar produce ziua şi toată lumea ar fi la serviciu. După cum ştiţi, şcolile sau instituţiile publice sunt construite la un nivel de intensitate ridicat faţă de clădirile rezidenţiale. Pe partea de prevenţie, ar fi bine să se pună accentul privind cum ne comportăm la cutremur. Să nu ieşim din clădire când simţim cutremurul, să căutăm locul cel mai sigur din locuinţa noastră, a declarat Corina Marlinschi, specialist al INFP.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×