Curs valutar de 7-8 lei pentru un euro! Când prevede Mugur Isărescu o astfel de cotație

Mugur Isărescu a vorbit despre posibilitatea ca România să treacă la un Consiliu Monetar, situație sugerată de liderii PSD și a precizat că acest lucru ar fi posibil doar la un curs valutar de 7-8 lei pentru un euro. Guvernatorul BNR a făcut aceste precizări după ce Liviu Dragnea a dat exemplul Bulgariei, țară unde cursul de schimb leva-euro este fix.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut o paralelă cu țara vecină, Bulgaria, pentru a scoate în evidență o presupusă decizie eronată a Băncii Naționale în privința cursului leu-euro. „Bulgarii au luat măsură să lege cursul leva de euro (adică să rămână fix) cu acordul Băncii Naţionale, în timp ce BNR nu. Noi nu putem să contracarăm deciziile BNR. O primă măsură referitoare la ROBOR a fost luată prin ordonanţa 114, iar în ceea ce priveşte cursul, acesta va reveni în parametrii normali. Sigur că mi-aş fi dorit ca şi Banca Naţională să ne sprijine şi să pună pe primul plan bunăstarea românilor”, a scris Dragnea pe Facebook.

Curs valutar de 7-8 lei pentru un euro! Ce spune Mugur Isărescu

Ca răspuns la sugestia făcută de Liviu Dragnea, Mugur Isărescu a spus că România ar putea trece la un Consiliu Monetar doar în cazul în care cursul valutar va ajunge la 7-8 lei pentru un euro. Guvernatorul BNR a spus, printre altele, că „anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (…) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate.”

Liderii PSD lansează atacuri la adresa BNR

Totodată, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a scris pe blogul personal că Liviu Dragnea a adus în discuție una dintre cele mai mari iluzii ale oamenilor, aceea că ar putea să beneficieze de creștereea salariilor și a pensiilor dacă BNR ar menține stabile cursul de schimb și ratele dobânzilor.