Cel mai slab leu din istorie. BNR a anunţat un curs record

Marian Popovici   
în Curs BNR
29/12/2017, 17:54
Cel mai slab leu din istorie. BNR a anunţat un curs record

Până astăzi, cel mai mare curs euro/leu fusese atins în 21 noiembrie, când moneda unică a urcat la 4,6551 lei/euro. Pe piaţa interbancară, euro a depăşit vineri nivelul de 4,66 lei, potrivit News.ro.

Dolarul american s-a depreciat de la 3,8995 lei la 3,8915 lei. Potrivit unei analize CFA România, economiştii se aşteaptă ca leul să se deprecieze şi în următoarele 12 luni, moneda unică urmând să depăşească 4,73 lei. 

„90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni” 

″În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, este de remarcat că peste 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7329. De asemenea, toţi participanţii anticipează o majorare a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni”, se arată într-un comunicat CFA România, remis presei.
 
“La sfârşitul anului sunt tranzacţii mai puţine. Sunt foarte mulţi operatori din piaţă care nu scot leii ca să îi schimbe pe valută, aşteptând anul viitor. Sunt alţii care vin aici cu valută, o pun în depozite, depozite în valută, aşteptând anul viitor. Pe de altă parte, sunt situaţii de încercări de poziţionare sau de antrenament pentru o nouă poziţionare în partida viitoare, partidă care va începe la 3 ianuarie. Astăzi suntem în ultima zi bancară a anului 2017, iar 3 ianuarie va fi prima zi bancară a anului 2018. Sunt încercări de poziţionare cât mai bune pe piaţă”, a declarat Adrian Vasilescu. 
 
 
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×