Administrația Națională de Meteorologie a dat publicității prognoza meteo pentru prima parte a lunii februarie, iar veștile sunt cât se poate de bune. Deși ne aflăm în mijlocul iernii calendaristice, mercurul din termometre va atinge valori neobișnuit de mari pentru această perioadă a anului.
Potrivit specialiștilor, temperaturile vor depăși pragul normal pentru acest interval, mai ales în regiunile extracarpatice, unde soarele va străluci nestingherit pe cer. Putem spune, așadar, că primăvara își va intra în drepturi mai repede decât ne-am fi așteptat.
În ceea ce privește cantitățile de precipitații pentru săptămâna 06.01.2020 – 13.01.2020, acestea se anunță deficitare în majoritatea regiunilor țării. Vremea frumoasă va continua până spre sfârșitul lunii februarie, însă meteorologii nu exclud nici posibilitatea manifestării unor fenomene severe de scurtă durată. Acestea vor fi, însă, estimate cu până la 10 zile în avans, precizează ANM.
„Suntem atenţi la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluţii ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic.
Nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe, adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână – zece zile în avans”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
„Studiile arată că se poate corela activitatea solară minimă cu un vortex polar puţin organizat. Ne amintim că vortexul polar reprezintă zona de vânturi foarte puternice, de la altitudini ceva mai înalte, important este că acele vânturi puternice au rolul de a menţine aerul foarte rece, cel mai rece, deasupra regiunilor arctice.
Atunci când acest vortex slăbeşte, sunt favorizate pătrunderile de aer rece înspre zone mai sudice. Nu este ceva excepţional, ştim foarte bine că în mod firesc în ţara noastră, în timpul iernii, sunt episoade cu temperaturi mai scăzute, episoadele de ger”, a mai spus aceasta.