Tradiția ciocnirii ouălor de Paște este un obicei străvechi foarte așteptat de oameni și este permis numai după slujba de Înviere a Mântuitorului Isus Hristos, însă puțin știu cum se ciocnesc, de fapt, corect ouăle roșii.
Joia Mare este dedicată vopsirii și încondeierii ouălor de Paște pentru masa de sărbătoare, un obicei păstrat cu sfințenie în fiecare an de gospodine. Există credința că aceste ouă trebuie să fie roșii simbolizând sângele Mântuitorului răstignit pe cruce. Se mai spune că aceste ouă fierte și roșite nu se vor strica niciodată.
Ciocnirea ouălor reprezintă un simbol al jertfei lui Isus Hristos și este permisă numai după slujba de Înviere, dar nu oricum, ci în baza unor reguli, pe care unii dintre noi nu le cunoaște sau nu le-am dat importanță până acum.
Prima regulă importantă de care trebuie să ții cont în ceea ce privește ciocnirea ouălor de Paște este legată de vârsta persoanelor. Concret, primul care ciocnește este bărbatul cel mai în vârstă de la masă. Acesta va rosti „Hristos a Înviat!”, în timp ce partenerul său va răspunde cu „Adevărat a Înviat!”.
O altă regulă de care nu trebuie să uiți este ordinea în care se ciocnesc ouăle. Așadar, prima dată vor ciocni soții între ei, apoi părinții cu copii, iar la final părinții cu celelalte rude care sunt invitate la masa de sărbătoare.
Oul are trei părţi: vârful (cap), partea opusă (dos) şi feţele laterale (coaste). Dacă până acum nu ai știut cum se ciocnesc ouăle de Paște află că există mai multe metode care țin cont de părțile acestui produs.
A treia regulă spune că în prima zi de Paște (duminică) ouăle se ciocnesc numai cap în cap, în timp ce a doua zi se pot ciocni cap – partea opusă sau fețele laterale între ele.